Около 30% от онкологичните заболявания се дължат на неправилно хранене, а между 32 и 35% от случаите на рак могат да бъдат профилактирани чрез модифициране на хранителните режими.

Тези данни бяха изнесени по време на проведения в София семинар на тема „Хранене и имунна подкрепа за профилактика на рака в България", информира zdrave.net.

Тютюнопушенето остава много сериозен рисков фактор за възникване на злокачествено заболяване, като според данните е причина за не по-малко от 35-40% от туморите, а 12 ракови локализации са пряко следствие от системно активно и пасивно пушене.

Контролираното хранене все по-често се съчетава с прилагането на средства, стимулиращи противотуморния имунен отговор, изтъкнаха участници в семинара и припомниха, че България има добри традиции в производството на такива продукти.

Предстои и създаването на препарати на базата на комбинация от съставки с имуномодулиращ и антиоксидантен ефект.

Притеснителен е фактът, че липсва адекватен контрол върху качеството на хранителните добавки. По обобщени данни годишно у нас се купуват хранителни добавки на стойност от 1 милиард и 400 милиона лева.

Едно от предложенията на форума бе да са създаде национален научно-консултативен център за интегративна онкология, в който пациентите да получават научноиздържани препоръки за здравословно превантивно и лечебно хранене и рационална употреба на хранителни добавки с доказан ефект и качества.