Великотърновският апелативен съд даде ход на делото срещу лясковския стрелец Петко Петков, съобщава Дарик. Първото заседание в апелативния съд е образувано по протест на Окръжната прокуратура и въззивни жалби от защитата на подсъдимия и самия него.

Припомняме, че миналата година Петков бе осъден на доживотен затвор без право на замяна заради това, че застреля баретата Емил Шарков на 14 март 2014 година. Шарков и негови колеги бяха изпратени на акция в жилището на 55-годишния мъж, който се бе барикадирал вътре. Петко Петков отговаря пред съда и за опит за убийство на още петима спецполицаи.

Преди заседанието в Апелативния съд, Петков за пореден път заяви, че е невинен. Той обяви, че всичко е заради имотната мафия, която искала да му вземе скъпите и стратегически имоти в центъра на Лясковец.

Четиримата защитници на обвиняемия твърдят, че клиентът им е действал при неизбежна самоотбрана.

От своя страна бащата на убития Емил Шарков изрази надеждата си присъдата на Окръжния съд да бъде потвърдена. Според него Петко Петков си е заслужил наказанието, тъй като много добре е знаел, че идва полиция, но не се подчинил на заповедта им. Петков не спазвал законите и не се подчинявал на нищо.

Подсъдимият е получил исканите от него 480 страници писмени доказателства, които били събрани по досъдебното производство.

Искането на майката на Петков – Стефанка Савова, да бъде конституирана като защитник по делото бе отхвърлено от съда. Според магистратите съществува процесуална пречка, а именно фактът, че Савова е била свидетел и е била разпитвана по досъдебното производство.

В жалбата на четиримата адвокати подробно се обяснява, че не е имало основание за провеждане на специализираната акция срещу Петко Петков. Целта на акцията била задържане на лице с 4 огнестрелни оръжия с изтекъл регистрационен срок. Данни за извършено тежко престъпление срещу Петков обаче нямало.

Пледоариите на обвинението и на адвокатите на Петко Петков минаха по време на заседанието. От съда обясниха, че ако делото не бъде отложено за събиране на нови доказателства, решението най-вероятно ще стане ясно в едномесечния срок.