Съдебният състав по делото срещу групата за отвличания на „Наглите" е направил всичко възможно процесът да тръгне още при първото съдебно заседание. Това заявиха пред БНР представителите на комисията от ВСС, която следи т.нар „знакови дела". Магистратите проведоха днес едночасово посещение в Софийски градски съд.

Пламен Стоилов и останалите членове на комисията са се запознали с протокола от заседанието и с кратък доклад, написан от съдия-докладчик Виолета Магдалинчева, но не са се срещнали лично с нея.

Според Стоилов и изпълняващия длъжността председател на СГС Величка Цанова, напрежението между двете институции е свалено. Членовете на ВСС бях категорични, че проверките по знаковите дела ще продължат, защото имат дисциплиниращ ефект.

Въпреки отлагането на делото срещу групата за отвличане на „Наглите", на лице е един безспорен успех, защото страните са проявили максимална дисциплинираност, явили са се в съда и само смъртта на един от защитниците е попречила на делото да бъде даден ход. Това коментира Цанова след срещата с представителите на Висшия съдебен съвет

В същото време адвокат Йонко Грозев коментира, цитиран от БНР, че реакцията на ВСС, който имплицитно дава оценка, че има проблем с това отлагане, при положение, че няма никакъв проблем с отлагане заради смъртта на защитник, някак не върши услуга на успешното приключване на делото.

По думите му в света няма дело от мащаба на това срещу „Наглите", което да протече бързо. За да има съдът доверието на страните и обществото е нужно да работи в среда, която не подкопава непрекъснато доверието в него, подчерта още Грозев.

Според него дори при наличие на специализиран съд, делото на „Наглите" би било отложено поради участието на прекалено много хора, подчерта Грозев.

Не може да става въпрос за свръхмнителност от страна на наказателни съдии от СГС и СРС, които предупредиха, че предстоящото посещение на комисията, следяща делата от висок обществен интерес в СГС може да подкопае усещането на обществото и страните в независимостта на съда, посочи от своя страна Величка Цанова.

По думите й става въпрос за едно принципно положение и то се изразява в това, че за първи път се започва проверка веднага след първото отлагане на делото, което създава едно директно внушение, че става въпрос за една ненормална ситуация по това дело.

В същото време, подчертава тя, не се държи сметка за причините, за обема, за многобройните страни - става въпрос за призовани 25 човека: подсъдими, пострадали, защитници, техни довереници. Изключително трудно е съдът да се съобрази с графика на всички тези хора.

Тя подчерта, че едва първото отлагане на делото срещу „Наглите" не може да бъде повод за опасения, че то ще се бави.