За десет години от бургаската болница не е постъпил нито един донор, чиито органи или тъкани да са използвани за спасяването на човешки живот.
Това обяви д-р Христо Куманов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите, цитиран от burgasinfo.

Подобна била ситуацията и с "Пирогов", добави още Кумано. Той обаче изтъкна, че нормативната база за трансплантациите у нас е добра, въпреки ниските резултати.

Защо обаче от МБАЛ - Бургас не е постъпил нито един пациент с мозъчна смърт, чиито органи са можели да помогнат за спасението на друг човек, от най-голямото лечебно заведение в областта не успяха да обяснят категорично.

Д-р Димитър Шарденов, отговорно лице за експлантациите в Бургас, обясни, че има екипи, които следят за евентуални донори.

Имаме договор с агенцията по трансплантациите и той всяка година се подновява - обясни той. По думите му, обаче в почти всички случаи близките отказват техен роднина да дари органите си.

Моята роля е да разговарям с роднините и да ги убедя, че има смисъл и по този начин ще спасят друг човек, но решението взимат единствено те, добави още той. В разговорите с тях обаче не се включва психолог, който да подготви семейството и да обясни евентуалното им благородно съгласие.

Има 5 - 6 човека, които са били готови да бъдат донори и ние сме ги подготвили за това, но именно близките са ни спрели да помогнем. От началото на програмата за експлантации и трансплантации сме подали двама реални донори", уточни още д-р Шарденов.