Нов полигон за обучение на полицаите в МВР Академията бе открит благодарение на сътрудничеството между България и Швейцария. На откриването присъстваха министърът на вътрешните работи Валентин Радев и вицепрезидентът на Швейцария Ули Маурер.

Стойността на тренировъчното съоръжение е близо един милион евро и се реализира по Българо-Швейцарска програма за сътрудничество. В него вече практически се обучават полицейски служители. Съоръжението разполага с полицейско управление, светофарна уредба за симулиране на проверка на пътя, граничен пункт.

По време на откриването вицепрезидентът на Швейцария Ули Маурер похвали свършената работа. "Вашата база е по-добра от нашата и за в бъдеще ние ще взимаме пример от вас", каза още Маурер. Той поздрави България за изключителните постижения в опазването на сигурността в Европа и благодари на всички колеги от силите за сигурност, които се справят толкова добре.

"Нас швейцарците и българите ни обединяват общи ценности, защитата на тези ценности, може да ни осигури едно спокойно бъдеще", каза още Маурер.

По думите му опазването на сигурността е работа, която не прекъсва 24 часа в денонощието седем дни в седмицата, а ежедневните усилия изискват много усилия и отговорност. "Проекти от този род сближават хората, те създават приятели, искам да ви уверя, че ние сме ваши приятели и се радваме, че имаме приятели в България. Свободата е висша човешка повеля, но за да бъдеш свободен, трябва да имаш гарантирана сигурност", каза още швейцарския вицепрезидент.

Министър Радев подчерта, че всички казуси и симулации, които ще бъдат под формата на практическо обучение, ще имат за основен акцент спазването на човешките права при прилагането на закона. "Ние сме благодарни за тази помощ, за това, че успяхме да направим този проект", изтъкна вътрешният министър.