Фондация "Асоциация Анимус" организира кръгла маса под надслов "Активни срещу насилието над жени. Любовта не боли! Говори! Помогни!". Тя е по повод 25 ноември, Международния ден за борба срещу насилието над жени. На събитието разказваха истории жени, жертви на домашно насилие.

Проектът "Активни срещу насилието над жени" е в партньорство с фондация "Общество и сигурност", с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да се просвети и активизира гражданското общество срещу насилието над жени. Той се осъществява в четири области - Сливен, Силистра, София-град и Смолян.

По проекта са обучени 113 полицейски служители в четири области, 5 жени са станали посланички в каузата, подкрепени са 100 жени, лобира се за законодателни промени и разкриване на социални услуги в различни градове в България.

Надежда Стойчева, директор на Асоциация "Анимус", обобщи, че е внесен законопроектът за насилие на жени от домашно насилие, преработен многократно след 3 години. Отбелязано бе, че срещу него има сериозна съпротива.

Отчетът показва: Заповедите за защита, постъпили в РУ на МВР до 31 август 2022 г., са за пострадали 273 мъже, 2070 жени, 682 деца, незабавна защита е искана от 1679 души, постоянна от 706, извършители са били 2120 мъже и 209 жени.

Извършено е 1 убийство в този период, има 137 закани за престъпление, 252 телесни повреди, 12 случая на системно следене, образувани са 644 досъдебни производства.

Откриха убита млада жена, намираща се в неизвестност от месец
Обновена

Откриха убита млада жена, намираща се в неизвестност от месец

Арестувани са трима

По време на пресконференцията се изказа Сергей Станишев - член на Европейския парламент. "20 български жени не могат да разкажат историите си, тъй като са убити", каза той и поиска българските институции да вземат спешни мерки. "Злощастно е отношението на Конституционния съд, тъй като и конституционните съдии са подложени на политически натиск", добави Станишев. Той съобщи, че се очаква обща директива на Европейския парламент и мнозинство, а Министерски съвет е внесъл законопроекта и е преведен за съгласуване между институциите. Бюджетът за борба с домашно насилие е 450 000 лв. България няма дори Координационен орган за превенция, отбеляза още Сергей Станишев.

Диана Ковачева, омбудсман на България, посочи, че е разбрала от медиите, че има внесен законопроект. "Официалният законопроект на Министерство на правосъдието върви с отрицателно становище на Министерство на финансите", обяви тя. Омбудсманът очаква промяна в обществените нагласи - "да се възприеме, че не е нормално да си бит, психически тормозен и да го приемаш за нормално".

От своя страна зам.-министърът на Министерството на правосъдието Юлия Ковачева, добави, че справянето с домашното насилие става само с нормативна уредба. Провежда се съгласувателна процедура на законопроекта и не е внесен в парламента, посочи тя. Ковачева уточни какво се предвижда в законопроекта: по-бързо производство (до 24 ч. лекари, полиция да изпратят молба за бърза заповед за арест), допълнителна гаранция за защита на пострадалите, понятието "домашно насилие" се променя - "може да се извърши с действие или бездействие с цел да се предотврати такова към безпомощни лица или деца", предлага се въвеждане на нови мерки - забрана да осъществи контакт, включително по телефон, забрана за носене на оръжие, програми за справяне с агресията, помощ за деца, свидетели или жертва и други.

Мерките ще се налагат за срок от 3 до 18 месеца, незабавната защита става механизъм срещу злоупотреба. Предвижда се да не се прекъсва контактът родител-дете. Създава се Национален съвет за превенция и защита на домашното насилие и Национален регистър. Министерство на правосъдието апелира парламентът да приеме законопроекта.