Депутатите от Европейския парламент приеха на първо четене със Съвета нов регламент за козметичните продукти.

Новият регламент цели да премахне законовите неясноти и несъответствия и да повиши безопасността на козметичните продукти чрез въвеждане на минимални стандарти за оценка на този критерий.

ЕП иска също подобрения относно безопасността на използваните в козметиката наноматериали и относно подвеждащите твърдения.

Членовете на ЕП приеха днес законодателното предложение за регламент относно козметичните продукти с 633 гласа "за", 29 "против" и 11 "въздържали се".

Депутатите приемат подхода на Комисията за опростяване на европейското законодателство относно козметичните продукти. Цялото законодталество ще бъде рв рамките на един единствен регламент.

Те подкрепят също основните цели на новото предложение: осигуряване на високо ниво на безопасност на козметичните продукти в бъдеще чрез засилване на отговорността на производителите и на вътрешно-пазарния контрол, като едновременно с това се премахне ненужната административна тежест.

Съществуващите разпоредби за забрана и постепенно преустановяване на изпитването на козметични продукти върху животни за периода 2009-2013 г. остават непроменени.

Според новоприетото законодателство трябва да бъде осигурена висока степен на защита на потребителите и на човешкото здраве по отношение на всеки продукт, който съдържа наноматериали.
За тях се въвежда процедура за оценка на тяхната безопасност. Това може да доведе до забрана на вещества, ако съществуват рискове за човешкото здраве.

В момента само наноматериали, които се използват като оцветители, консерванти и UV-филтри, са обхванати от регламента.

По настояване на депутатите всички наноматериали, съдържащи се в козметичните продукти, вече ще бъдат обозначени в списъка на съставките.

Новият регламент засяга също и подвеждащи твърдения относно ефикасността на козметичните продукти.
Вече се изисква при етикирането и рекламата да бъдат използвани единствено тези характеристики, които продуктът реално притежава.

В този смисъл се отправя искане до Комисията да изготви план за действие и да приеме списък с общи критерии за обозначения, които могат да бъдат използвани за козметични продукти.

Законодателството предвижда също да бъдат изработени стриктни правила относно използването в козметичните продукти на вещества, които са канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията (т.нар. CMR вещества). Употребата на тези вещества е забранена по принцип, като те биха могли да бъдат използвани само в изключителни случаи и при строго определени условия.

Регламентът, който ще бъде директно приложим във всички държави членки, ще влезе в сила 20 дни след отпечатването му в Официалния вестник на ЕС.

Той ще се прилага 42 месеца след това, с изключение на определени CMR вещества и наноматериали, по отношение на които регламентът ще се прилага по-рано.