Нов процес срещу Спаска Митрова започва утре в Кавадарци в 11.00 часа българско време.

Делото е заведено от първия съдийски състав, осъдил преди време Спаска Митрова на три месеца затвор. Този път делото е за обида на съда.

Спаска Митрова е обвинена за това, че е нарекла съдиите „удбаши". „Удбаши" са наричани сътрудниците на сръбските тайни служби (УДБА), които са издевателствали над българите в Македония, обясниха от ВМРО.

Припомняме, че няколкомесечната съдебна сага доведе до безпрецедентното отнемане на детето на Спаска Митрова.

За да окажат подкрепа на Спаска Митрова, утре в Кавадарци ще бъдат заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазаки и софийският координатор Стефан Грънчаров.

Насрочването на делото идва дни след като министър Николай Младенов обяви „безусловна" подкрепа за Македония в желанието й да стане пълноправен член на Европейския съюз.

След като за предишните дела съществуваше съмнението, че са водени с политически мотив, то този процес без съмнение е политизиран и българското правителство трябва да заеме енергична позиция в подкрепа на Митрова.

Стефан Грънчаров от ВМРО заяви, че жалбата по това дело е подадена в съда в Скопие още през 2008 г. малко след началото на първото дело за попечителство над детето. Грънчаров обясни, че властите са изчаквали да приключи делото и след това да стартира втория процес срещу Митрова за обида на съда.

Софийският координатор на ВМРО е категоричен, че съдът в Скопие не иска да вземе отношение по делото, именно поради тази причина процесът ще се гледа в Кавадарци като за това не са посочени никакви мотиви.

Грънчаров прогнозира, че и по това дело съдът ще се стреми към осъдителна присъда за максимално кратко време като ще се опитат да наложат „нечовешки глоби" на Митрова.

„Ще браним Спаска до дупка", заяви Грънчаров и подчерта, че представители на ВМРО ще присъстват и на процеса в Кавадарци утре.

Той обясни, че максималната присъда, която предвижда закона в Македония е 10 месеца затвор и глоба от 45 хил. евро нагоре.

Припомняме, че на последното заседание на съда в Гевгели детото на Спаска Митрова беше отнето.

На 8 октомври Митрова излезе от скопския затвор "Идризово", където излежа тримесечна присъда.

Тя изтърпя две трети от присъдата си. Жената беше осъдена заради това, че не позволявала на бившия си съпруг да вижда тяхната двегодишна дъщеря.

В средата на декември стана ясно, че в Македония е заведено ново наказателно дело срещу българката.