Не е желателно да се използват безпилотни летателни средства (дронове) в района на храм-паметник "Св. Александър Невски" на Великден. Това съобщават от Националната служба за охрана (НСО).

Взети са мерки за сигурността по време на Празничното Пасхално богослужение в храм-паметника. То ще се състои на 15 април от 23.30 часа.

От НСО предупреждават, че използването на дронове в района на "Св. Александър Невски" крие рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица.

Гражданите, които желаят да наблюдават Великденската света литургия, ще бъдат проверявани на три пункта. Първият ще бъде разположен на ул. "Оборище" и ул. "19-ти февруари", вторият - между ул. "Шипка" и храм-паметника "Св. Александър Невски" и третият - на ул. "Оборище" - участъкът между ул. "Париж" и храм-паметника "Св. Александър Невски".

От НСО напомнят също, че се забранява внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, които биха застрашили обществения ред, живота и здравето на присъстващите. Забранява се и посещението на лица в нетрезво или неадекватно състояние, както и на предмети, които предизвикват силен шум.

Служителите на НСО ще проверяват за огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

От службата предупреждават, че граждани, които носят обемисти багажи, няма да се допускат на мероприятието. Причината е, че съхранението им на място не може да се организира.