Човек трябва да е консумирал с години от ирландското месо с опасния диоксин, за да има някакви последствия за здравето му.
Това каза генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Йордан Войнов, цитирн от БНР.
Той е в Брюксел за редовна среща на ръководителите на ветеринарно-медицинските служби в Европейския съюз.
Войнов обясни, че българската служба е действала много бързо, дори преди останалите страни-членки по издирването и отстраняването на внесеното ирландско месо у нас.
По думите му откритите 100 тона от месото в страната ни са влезли в България директно от Ирландия. Откритото количество е близо 3-4 ТИР-а и е влязло у нас между 1 и 2-ри декември.
Очаква се днес от НВМС ще обобщят резултатите по изземването на съмнителното месо в страната.
Пробите за наличието на диоксин, които са изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия, пък ще бъдат готови след три-четири дни.
Шансът да има ирландско месо в колбасите по магазините е малък, обясни още Йордан Войнов.
„Мисля, че няма място за безпокойство, защото фермите, които са изхранвали животните със заразения фураж в Ирландия, са до 10% от всички ферми в страната", каза още генералният директор на НВМС Йордан Войнов.
BG ime
на 10.12.2008 в 19:16:07 #3НВМС: Шансът за диоксин в колбасите е малък,но надежда все още има. Нека бъдем оптимисти!
alibaba
на 10.12.2008 в 12:12:42 #2Тоя преди два дена друго говореше, но явно са му запушили устата с нещо!
дъра-дъра
на 10.12.2008 в 11:54:38 #1Най-добре са вегетарианците.