Човек трябва да е консумирал с години от ирландското месо с опасния диоксин, за да има някакви последствия за здравето му.

Това каза генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Йордан Войнов, цитирн от БНР.

Той е в Брюксел за редовна среща на ръководителите на ветеринарно-медицинските служби в Европейския съюз.

Войнов обясни, че българската служба е действала много бързо, дори преди останалите страни-членки по издирването и отстраняването на внесеното ирландско месо у нас.

По думите му откритите 100 тона от месото в страната ни са влезли в България директно от Ирландия. Откритото количество е близо 3-4 ТИР-а и е влязло у нас между 1 и 2-ри декември.

Очаква се днес от НВМС ще обобщят резултатите по изземването на съмнителното месо в страната.

Пробите за наличието на диоксин, които са изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия, пък ще бъдат готови след три-четири дни.

Шансът да има ирландско месо в колбасите по магазините е малък, обясни още Йордан Войнов.

„Мисля, че няма място за безпокойство, защото фермите, които са изхранвали животните със заразения фураж в Ирландия, са до 10% от всички ферми в страната", каза още генералният директор на НВМС Йордан Войнов.