Когато се финализира законопроектът при внасянето в Министерския съвет в един момент една подобна рязка реакция от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) наистина звучи необяснимо.

Това каза пред журналисти председателят на ВКС Лозан Панов в коментар за промените в Закона за съдебната власт, който ще бъде внесен от министъра на правосъдието Екатерина Захариева за гласуване в Министерски съвет в сряда.

Припомняме, преди дни ВСС излезе с негативна реакция срещу проектозакона.
Той посочи, че промените, които се случват, изглеждат като тези, случили се преди година с Конституцията.

„Знаете, че тогава ВСС имаше три позиции по промените в Конституцията. Другата връзка, която няма как да не направя е, че това се случва точно в момент, в който приключва след месец и половина дейността на парламента (поредната пленарна сесия преди лятната ваканция, б.р.), миналата година имаше местни избори, сега предстоят президентски избори, така че няма как да не направя тези асоциации с предходен период”, заяви Панов.

По думите му по-важният въпрос е дали позицията на ВСС касае принципни различия, предложени в законопроекта, или поне от първоначалните обсъждания, проблеми свързани с прецизиране на текстовете в Закона за съдебната власт.

Той изтъкна, че промените са започнали като тема, която касае прецизиране на текстовете и обсъждане на идеите, дадени от различни институции, а в последствие накрая е прераснала в съвсем различна тематика, а именно споменаването на противоконституционност без никакви конкретни аргументи в полза на подобно становище.

На въпрос дали това е тупане на топката или търсене на някаква друга цел, Панов бе категоричен, че време за тупкане на топката няма, защото промените вървят от дълго време насам.

Нека да припомня, че поне във ВКС обсъждането на закона премина с гостуването на министър Христо Иванов. Да припомня също петте посещения на апелативните региони с министър Иванов, впоследствие след неговата смяна във ВКС беше и министър Захариева, впоследствие членове на ВСС, както и представители на съдебни институции, участваха и в съвета, който беше новосъздаден с постановление на Министерски съвет, впоследствие отново във ВСС беше направена дискусия преди около месец и половина и сега вече, когато се финализира законопроектът при внасянето в МС в един момент една подобна рязка реакция от страна на ВСС наистина звучи необяснимо”, каза Панов.

Той посочи, че по-миналия четвъртък, когато е били изпратени промените в закона, за съжаление е бил даден много кратък срок за изразяване на становище. „В четвъртък постъпи законопроектът, а в понеделник трябваше да има становище. Очевидно, че за толкова кратък период от време и тук някои колеги имат основание, достатъчно задълбочено, че да обхване целия законопроект по втория пакет, който сами разбирате е не по-малко важен, отколкото и първия”, заяви Панов.

По думите му, ако първият по някакъв начин променя Закона за съдебната власт и го съобразява с конституционните промени, то вторият пакет вече води до прецизиране на онези правни норми, които засягат в най-голяма степен магистратите.

Панов визира начина, по който ще се извършва атестирането, конкурсите, много повече детайли, които са важни за самите магистрати.

„Фактът, че първият пакет от промени няма как да върви без ревизирането. Така че минирането както на първия, така и на втория води в крайна сметка като краен резултат удар против целия общ пакет промени на ЗСВ, а от тук и върху съдебната реформа”, заяви Панов.

Той обърна изрично внимание и на факта, че както конституционните промени, така и тези в ЗСВ са най-минималният и окастрен вариант на идеи, реализирани в законопроекта, които първоначално са били предвидени още с актуализираната стратегия преди година.

Относно становището на ВКС, Лозан Панов заяви, че в момента тримата заместника на ВКС дават своите становища. „Както знаете, наш зам.-председател на съда участва в съвета, където е представил своите идеи, някои от тях са намерили реализиране в законопроекта, други не са. Така че тримата заместника изготвят становища, което ще бъде предоставено на самото министерство. Надявам се да бъдем поканени също и в НС, където да бъдат обсъдени тези идеи”, каза още то