Зам.-председателят на 43-то народно събрание Красимир Каракачанов написа отворено писмо, адресирано до президента на Република Македония Георге Иванов по повод унищожаването на българския паметник на връх Каймакчалан (на границата между Македония и Гърция - б.р.).

"Вие многократно сте заявявали, че сте признателен на българската държава за помощта, която Ви е оказвала, а в Македония се толерират всевъзможни антибългарски прояви.

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан
Обновена

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан

Росен Петров зове Външно да привика македонския посланик у нас

Остава впечатление, че това е част от македонската политика за насаждане на омраза към българския народ. И не само към българите, които живеят в България, а и тези, които живеят в Република Македония.

Последният подобен акт е на т.нар. „журналист“ Миленко Неделковски. Този господин разрушава паметника на над 3 хиляди български войника, много от които са родени в Македония", пише Каракачанов. Той призовава македонският президент да инициира наказание според закона.

"Този човек е извършил и престъпление към християнството – поругавайки паметник на загинали хора – нещо, което дори комунистическите атеистични власти не си позволяваха", се казва в писмото.

Каракачанов споменава, че ако няма ответна реакция "към този престъпник" нито една партия в българския парламент няма да подкрепи македонската държава за членство в ЕС и в НАТО.

"Въпреки хубавите приказки, които говорите пред Европа и Брюксел, този път няма да бъде простено, ако това жалко дело не бъде наказано", се казва в писмото до Иванов. "Напомням Ви, г-н Иванов, че паметникът почита паметта на тези герои, които се биха със сърби, англичани и французи не за друго, а за да запазят Македония от второто сръбско робство", завършва писмото.