С шегите - дотук. А сега ще работим. С тези думи Анна-Мария Борисова започна първата си пресконференция като здравен министър.

Нито една болница няма да бъде затворена, нито една медицинска сестра няма да остане без работа, изненада присъстващите новият министър на здравеопазването.

Борисова изтъкна, че през 2001г. в страната ни е имало 293 болници, докато сега те са 414. Тя коментира в тази насока, че е необходимо сравняване с европейските страни.

Според нея основният проблем на здравеопазването днес е липсата на съдържание, която ще става все по-голяма, ако не се извърши нужната реформа.

Припомняме, сред основните моменти в здравната реформа, започната от ГЕРб и предишния здравен министър, беше закриването на неефективните болнични заведения.

Напишете изречението „Всеки ден един лекар напуска България", настоя Борисова пред медиите.

До три месеца България да има национална здравна карта, обеща тя.
Картата ще съдържа пълна информация за състоянието на здравната система у нас. На тази база Борисова обясни, че ще се вземат решения за изпълнението на ангажимента, който е поела пред премиера.

Тя припомни и самия ангажимент, а именно: реформа - да, но реформа в центъра, на която да бъде болният.

Борисова уточни, че следващите три месеца ще бъдат събрани сведения за моментното състояние на лечебните заведения и ще бъдат изготвени медицински стандарти по специалности. Тя посочи, че още вчера от Здравното министерство са уведомили лечебните заведения за исканата информация.

Здравният министър добави, че статусът в сектора на здравеопазването е лош. Тя посочи статистически данни, според които в последните две години има значително увеличаване на броя на болниците.

Всички те черпят обществен ресурс, а той е все един и същ, подчерта Борисова. Тя изтъкна, че само през последните две години броят на хоспитализациите се е увеличил с 30%.

Има неравномерна обезпеченост с медицински специалисти, отбеляза още министърът на здравеопазването. Пред журналистите тя настоя: Напишете изречението „Всеки ден един лекар напуска България".

Борисова изтъкна още, че положението със сестрите е катастрофално.

Ще бързаме, но ще бързаме разумно, бавно, премерено, премислено, подготвено, заяви Борисова за провежданата реформа.

На пресконференцията в Министерство на здравеопазването тя разказа и как се е запознала с премиера -  била е на вилата си, когато той й звъннал по телефона и много се изненадала. Разбрала, че му е била препоръчана и че неговото искане било: Посочете ми честен човек.

Той нямаше търпение да види един честен човек, подчерта Борисова. Тя добави, че малко след обаждането двамата са се срещнали близо до вилата й.

Запитана дали не е притеснена от заканата на премиера да сменя министри на всеки два месеца, тя заяви: Не ме интересува продължителността на престоя ми тук. За мен е важно да свърша работа, аз съм дошла да свърша работа, не съм дошла да престоявам.

Борисова добави, че търговете за апаратура в болниците ще бъдат спрени, докато не се подготви инвестиционен план. Според нея това би могло да стане след като бъде изготвена Националната здравна карта 2010, т.е. след три месеца. Тя подчерта, че изготвянето на стандартите ще бъде обхваната апаратурата на лечебните заведения и че тя трябва да е сертифицирана.

Министър Борисова съобщи, че вече е решен проблемът с детската 5-валентна ваксина. Тя каза, че това е станало още вчера и това е първото нещо, което е свършила вчера. „Всичко, което касае децата е от първостепенна важност", категорична е Борисова.

За здравноосигурителния модел новият здравен министър каза, че в него ще участват няколко здравноосигурителни фонда.