Няма механизъм по който личен лекар да отпише агресивен пациент от своята листа. Това стана ясно от репортаж на bTV.

Пациентът е на хемодиализа и се нуждае от трансплантация. Според закона и според практиката, личният му лекар не е звеното, която отговаря за трансплантации.

Двама мъже набиха екип на Спешна помощ в Омуртаг

Двама мъже набиха екип на Спешна помощ в Омуртаг

Единият побойник е на 23, другият - на 34 години

Мъжът нахлул в кабинета на лекаря и започнал с обвинения, че не може тя "да го развява и мотае" и иска личният лекар да му намери клиника в която да му се трансплантира бъбрек. Лекарят казал, че това нещо е работа на хемодиализното звено, там го наблюдават. Това е разписано в наредбите за хемодиализа и в Закона за тъкани и клетки.

Арестуваха млад мъж, нападнал лекари в Пловдив

Арестуваха млад мъж, нападнал лекари в Пловдив

Арестуваният придружавал майка си

Лекарят заяви, че пациентът започнал да я заплашва. Тя се обадила в Здравната каса, за да може да чуе и той, че не е в нейни правомощия да определи къде да бъде трансплантиран. Тя запитала в "Болнична помощ" на Здравната каса кой трябва да изпрати пациента за трансплантация на бъбрек. Нямаме такава клинична пътека, това е отделна държавна политика, обясни лекарят.

На призива на медицинската сестра, която е 70-годишна жена, пациентът да не се държи арогантно, той отправил агресия и към нея. След което със заплахи хванал лекарката и започнал да я бие. Повечето удари били в лицето. Лекарят има синина и на ръката, макар че повечето удари са в главата.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов потвърди, че няма механизъм, при което пациентът да бъде отписан от листата на своя личен лекар. "Пациент нахлува в кабинета на личния си лекар, обиколил всички болници, дошъл и си набил личния лекар. За съжаление няма механизъм. Ние сме лекари. И в затвора, и там ще има затворнически стационар и дано там намери правилната медицинска грижа", изрече пожелание д-р Брънзалов към агресивния пациент.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие

Малко по-късно от Българския лекарски съюз обявиха, че осъждат нападението над д-р Антоанета Николова - Здравкова. Според тях е нужен механизъм, по който лекарите да могат да отписват пациентите си. На 22 март докато е изпълнявала професионалните си задължения е била нападната от свой пациент.

"Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи "юмручно право" са силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание", пише в декларацията на БЛС.

Регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря, пише в становището на браншовата организация.

За това БЛС съюз настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение.

От БЛС припомнят, че още през 2017 г. по време на Националната си кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, са предложили редица мерки за справяне с агресията, сред които:

• Създаване на обратна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към насилие пациенти ("етикетиране на пациенти-насилници"), с цел повишено внимание при извършване на медицинската услуга.
• Обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар.

От лекарската организация настояват обединение на обществото за повишаване на уважението и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване.