В България няма възможност да се идентифицира свинския грипен вирус.

Това заяви министърът на здравеопазването Евгений Желев, цитиран от БНР.

Той обясни, че причината е, че не са разработени такива тестове, тъй като до момента това не се е налагало. Желев допълни, че същевременно страната разполага с достатъчно запас от медикаменти, които могат да въздействат върху новия грипен вирус А (Н1N1).

Той поясни,  че по-късно днес ще се събере епидемиологичния щаб към Министерството на земеделието, за да се преценят всички възможни начини за действие.

На този етап нямаме основания да говорим за пандемия, не трябва да драматизираме и да създаваме паника, подчерта здравният министър.

По думите му в Европа има само няколко случая на заразени от вируса и седем съмнителни за заболяването пациенти. Припомняме, по-рано днес ясно, че съмнения за свински грип има при пациенти в Дания, Швеция, Гърция, Германия, Италия и Ирландия.

На 30 април министрите на здравеопазването от Европейската общност ще се съберат в Люксембург и най-вероятно тогава ще бъде приета обща декларация, за начините, по които ще се действа по този въпрос, съобщи Желев.

Той допълни, че вчера на летище "София" е монтирана специална термокамера, която ще показва дали има преминаващи пътници с повишена температура.

Ще бъдат раздавани специални листовки на пристигащите пътници, на които ще има информация къде да се обърнат, ако чувстват неразположение. Не е предвидено да бъдат монтирани други камери на останалите летища в страната, допълни Желев.

Той каза, че препоръките на МЗ относно предпазните мерки срещу свинския грип са изпратени на всички РИОКОЗ и РЦЗ в страната. Болниците също трябва да имат готовност за прием на пациенти със съмнения за заболяването.

Ще бъдат предупреждавани и личните лекари да обръщат специално внимание на пациенти със съмнителни за "свински" грип симптоми.