Националната здравна каса заплаща на 100% най-модерното и скъпо лечение за диабетиците, съобщи БНР.

Част от това лечение са инсулиновите аналози/аналогови смеси.

От 16 юни са в сила коригирани "Критерии за провеждане на инсулиново лечение при болни със захарен диабет".

Нов момент в Критериите е Декларацията за информирано съгласие за лечение с инсулинов аналог/аналози (Приложение №3).

Тя е част от необходимите документи при кандидатстване за първоначално включване на пациента или за продължаване на терапията му с инсулинови аналози/аналогови смеси.

С декларацията пациентите потвърждават, че се ангажират да спазват определения от ендокринолога хранителен режим и двигателна активност, които са част от успешното и адекватно лечение на заболяването.

За да не се прекъсва терапията на пациентите, които след 1 август трябва да получат протоколи за продължаване на лечението с инсулинови аналози и аналогови инсулинови смеси, специалистите ендокринолози се задължават да насочат болните за изследване на гликиран хемоглобин и да предоставят резултатите в районните здравноосигурителни каси.

Комисията в ЦУ на НЗОК трябва да получи резултатите от изследванията не по-късно от един месец преди изтичане на срока на предходния протокол, придружен от данни за предишната стойност на гликирания хемоглобин.

Децата до 18-годишна възраст, пациентите с алергия към конвенционалните инсулини и бъдещите майки (включително 6 месеца след бременността) ще продължат да се лекуват по начина, по който са лекувани досега.