Националната здравно-осигурителна каса трябва да възстанови около 211 000 евро на български здравноосигурени граждани, пътували в страните от ЕС, където им се наложило лечение, съобщиха от касата.

До месец октомври в касата са постъпили десет иска на стойност 168 000 евро.

Те трябва да бъдат възстановени на 7 държави членки на ЕС (Германия, Полша, Испания, Австрия, Финландия, Италия и Малта), в които е оказана медицинска помощ на 195 български граждани, използвали Европейски здравноосигурителни карти (ЕЗОК) или Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК. Това са разходи по реалните цени на държавата, в която е проведено лечението.

Най-голям е искът от Германия - 90 000 евро за 44 души.

Постъпили са и 79 молби за възстановяване на разходи на здравноосигурени български граждани, които са имали нужда за неотложна медицинска помощ, но не са предоставили в другата държава европейската здравноосигурителна карта.

Общата сума по исковете за възстановяване на такива разходи за посочения период е 35 904 евро, но НЗОК ще възстанови на пациентите само разходите, които се поемат от обществения фонд в съответната държава.

От началото на годината до октомври в цялата страна са издадени 150 000 европейски здравно осигурителни карти на българи, пътуващи в ЕС, допълват от НЗОК.

НЗОК е заплатила 210 900 лв. на български лечебни заведения, лекували 352 чужди граждани, получили спешна и неотложна помощ в България. Тези суми подлежат на възстановяване в бюджета на НЗОК от компетентните здравноосигурителни институции в съответните държави.