Софийският апелативен съд остави в ареста Борислав Ралчев, собственик на обрания обществен трезор в София, съобщи БНР.

Преди да чуе съдебното решение, той заяви, че иска да бъде пуснат на свобода, защото се страхува да не бъде разграбено имуществото му. Други аргументи за искането му да излезе от ареста беше фактът, че трябва да се грижи за детето си, както и това, че иска да се разплати с кредиторите си.

Според съда има достатъчно данни, че Ралчев е извършвал незаконна банкова дейност и това налага оставането му в ареста за постоянно.

Междувременно в съдебна зала бяха разпитани свидетели, които са работили за Ралчев и са държали парите си при него срещу известна лихва. Сега обаче той се страхува, че те ще разграбят имуществото му, както и че частни съдебни изпълнители ще го разпродадат и той няма да може да се разплати с никого.  

Според магистратите има данни за това, че собственикът на обрания банков трезор в София незаконно е използвал банков платежен инструмент. Съдът прие, че Ралчев е сключвал договори за заем срещу лихва, без да е имал разрешение за това, както е заложено в Закона за кредитните институции.

Трезорът, който се намира в София на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", бе обран през нощта на 1 срещу 2 май. След огледа на мястото става ясно, че разбитите касети са 509. Ралчев бе задържан на следващия ден. На него му е повдигнато обвинение за незаконна банкова дейност.

Днешното определение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.