Висшият съдебен съвет (ВСС) е образувал дисциплинарно производство срещу бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, популярен още като Пепи Еврото. Така кадровият орган е изпълнил решението на Върховния административен съд (ВАС), пише „Правен свят”.

Съдът няколко пъти бил указал на съвета, че трябва да образува производството, за да спази закона.

В дисциплинарния състав влизат Юлия Ковачева, Димитър Узунов и Каролина Неделчева.

„Правен свят” уточнява, че дисциплинарното производство е свързано с окончателното произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по делото за подкуп срещу ексминистъра на отбраната Николай Ненчев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. В решението на касационните магистрати се посочва, че делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, която била осъществена от Петров.

Предложението за образуване на дисциплинарка било внесено във ВСС след окончателното решение на касационния съд. Кадровиците обаче отказали. Междувременно Петьо Петров подал молба за напускане на системата. Правосъдният министър внесъл предложение за образоването на дисциплинарно производство, но ВСС отново отказал. Това искане било внесено, докато течало 30-дневното предизвестие. След това Петров напуснал системата. В момента той бил вписан като адвокат във Видинската адвокатска колегия.

Две жалби са постъпили във Върховния административен съд. Едната била срещу отказа на кадровиците да образуват дициплинарка. Втората пък касаела освобождаването му от системата.

Съдът се е произнесъл, че ВСС е трябвало да образува дисциплинарка. Това е станало на 15 октомври миналата година. Указанието да се образува дисциплинарката било пратено в съвета.

Тъй като тричленен състав на съда не можел да отмени освобождаването на Петров от системата, се чака решение на петчленен.

След като ВАС се произнесе, ВСС реши да спре необразуваното дисциплинарно производство срещу Петров, докато делото за напускането му приключи окончателно в съда. Върховните съдии намериха решението за нищожно и отново върнаха преписката в съвета.

Именно след всичките тези процедури се е стигнало до днешното решение на кадровия орган. Съставът трябвало да обсъди дали не е изтекъл 6-месечният давностен срок за образуването на дисциплинарката. Трябвало да се обсъди и дали той спира да тече, докато в съда има жалби.

Дисциплинарка е образувана и срещу съдия Мариян Марков за забавени производства. Това е станало по предложение на шефа на СГС Калоян Топалов.