Още през тази година започва промяна на системата на медицинска експертиза в страната. Основната цел е да се облекчи достъпът на нуждаещите се граждани до ТЕЛК и Националната експертна лекарска комисия.

Необходимо е да се съкратят сроковете за издаване на експертни решения и да се подобри качеството на тяхното обслужване, без това да засяга социалните придобивки на гражданите.
Тези идеи бяха обсъдени от членовете на Националния съвет по медицинска експертиза към Министерски съвет.
 

Промените, които ще бъдат извършени, са насочени в интерес на всички нуждаещи се граждани, увери г-жа Емел Етем, която според закона е и председател на Националния съвет по медицинска експертиза.

Освен въпроса за облекчаване на процедурата на ТЕЛК, на заседанието днес се разгледа доклад от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски за изпълнението на препоръките от извършения одит от Сметната палата на дейността на НЕЛК и ТЕЛК за 2006 г.


Основен принцип за промяна на системата за медицинска експертиза членовете на НСМЕ приеха идеята да бъдат обособени три групи граждани, подлежащи на медицинска оценка - деца до 16 години, хора в трудоспособна възраст (16 - 65 години) и хора над 65 години.

Особено бе подчертана необходимостта от възстановяване на специализираните структури - комисии за медицинска оценка на степента на увреждане при децата с участие на специалисти-педиатри. Ще бъдат направени промени за облекчен ред за медицинска оценка на хората с увреждания над 65 години.

Според НСМЕ още тази година ще започне предвижданата промяна на системата за медицинска експертиза. За тази цел Съветът взе решение за сформиране на работна група, която до 1 април трябва да подготви пакетът от промени. Те ще бъдат разгледани на следващото заседание на НСМЕ.

Предложенията НСМЕ ще представи на правителството и Народното събрание.