На общо 38 години лишаване от свобода са осъдени извършителите на въоръжен грабеж в прохода Хаинбоз, след обвинение на Окръжна прокуратура - Велико Търново и разглеждане на делото от три съдебни инстанции.

Ивайло В. е осъден на 18 години лишаване от свобода при строг режим, Бойчо Т. ще излежи 15 години лишаване от свобода също при строг режим, а Иван Р. получава 5 години лишаване от свобода при общ режим.

Присъдите са окончателни и влизат в сила, след последното разглеждане на делото от Върховен касационен съд.

Ивайло В. е признат за виновен по обвиненията на прокуратурата и е осъден за това, че на 3 август 2011 г. на пътя Велико Търново-Гурково, в съучастие с Хосе М. като извършители и с помагачи Иван Р. и Бойчо Т., отнел чужди движими вещи - 50 656 лв. собственост на Булсатком АД и 15 000 лв. собственост на А. А. - общо 65 656 лв.

За престъплението са употребили сила - нанасяне на удари с ръце и с автомат Калашников в главата и тялото на А. А., заплашване и прострелване със същото оръжие, като грабежът е придружен и с нанасяне на тежки и средни телесни повреди.

Дейците са били въоръжени с автомат, саморъчно изработен картечен пистолет, боеприпаси и 6 бр. взривове.

Арестуваха трима за стрелбата в Хаинбоаз

Арестуваха трима за стрелбата в Хаинбоаз

Двама са арестувани в София, а третият в Габрово

Същият е осъден по обвинението, че придобил от Бойчо Т. и държал огнестрелно оръжие - автомат Калашников, саморъчно изработен картечен пистолет, боеприпаси за тях и 6 бр. взривове, без да има за това надлежно.

Осъден е и по третото обвинение, че на 27 юни 2011 г. в Ст. Загора, в съучастие като извършител с Хосе М. противозаконно отнел чужд лек автомобил "Ауди 80" от владението на П.Я., без негово съгласие, като превозното средство било изоставено без надзор в района на с. Керека.

Бойчо Т. е признат за виновен и осъден за това, че в периода от юни до август 2011 г. във В. Търново, Габрово, Севлиево и с. Трънето, действайки в съучастие като помагач с извършителите Ивайло В. и Хосе М. и с помагач Иван Р., умишлено улеснил Ивайло В. и Хосе М. чрез даване на съвети, разяснение, отстраняване на спънки, набавяне на средства - предоставяне на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривове, да извършат грабежа.

Същият е признат за виновен по обвинението на прокуратурата, че през 2010 г. придобил от неизвестно лице и при условията на продължаващо престъпление, при една и съща обстановка и при еднородност на вината държал огнестрелно оръжие - автомат Калашников и картечен пистолет, боеприпаси за тях и 6 бр. взривове и на 24 юли 2011 г. и на 2 август 2011 г. ги предал на Ивайло В. и Хосе М. без да има за това разрешително.

Осъден е и за това, че на 5 август 2011 г в района на с. Керека, в съучастие като извършител с Ивайло В., чрез запалване, унищожил противозаконно чужд лек автомобил Ауди на стойност 1700 лв.

Иван Р. е осъден за това, че в периода юни 2011 г. до 3 август 2011 г., като помагач умишлено улеснил Ивайло В. и Хосе М., чрез даване на съвети и разяснения /относно подходящо място и време да осъществяване на грабежа, за приблизителния размер на пренасяните от пострадалия суми, място и време на пренасянето до Ст. Загора, за личността, външен вид, постоянен адрес и лек автомобил на пострадалия/, да извършат грабеж.

Предстои изпълнението на осъдителните присъди.