Специализираната прокуратура повдигна обвинения спрямо 5 души, които бяха задържани в квартал "Раковица" в Берковица и село Арчар вчера, 20 юни.

Обвиненията са за участие в организирана престъпна група за лихварство и рекет.

Петимата участници в групата са в роднинска връзка и носят една и съща фамилия.

При извършените претърсвания и изземвания в къщи и автомобили на ръководителя и членовете на групата са открити и иззети около 2 килограма златни накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол и луксозни автомобили.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 година. Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви - обикновено 30% месечно. В много случаи "заемодателите" искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично.

При забава на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили.

Заплахите:

"Трябва да отидеш при тях и да подпишеш, че прехвърляш къщата си... ако не, няма да те оставят жив, ще изнасилят жена ти, детето ти, майка ти";

"Ще убия мъжа ти, а тебе ще те направя проститутка на магистралата, докато не издължиш парите..."

ГДБОП погна лихвари в Берковица
Обновена

ГДБОП погна лихвари в Берковица

Задържани са петима души от ромски произход

Има данни, че участници в групата са принуждавали задлъжнели към тях да извършват против волята им незаконни действия, докато намерят начин да се издължат.

Петимата обвинени са с дълги криминални досиета, посочват още от държавното обвинение. Проверява се произходът на средствата, с които са купени луксозните им автомобили и дали просторните им къщи са законни.

В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства (СРС). Разпитани са и множество свидетели пред съдия.

И петимата са задържани за срок до 72 часа. Очаква се утре прокуратурата да поиска постоянното им задържане.