Софийската градска прокуратура (СГС) повдигна обвинение спрямо заместник министър на здравеопазването.

Бившият зам.-министър М.З. е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 30 декември 2010 година до 18 май 2011 година в София той е нарушил служебните си задължения. Министърът издал разрешения на частно лечебно заведение от град Враца (Вива Медика" ООД) да извършва медицински дейности на територията на държавната болница "Христо Ботев" АД в областния град.

На инициалите в съобщението на прокуратурата отговаря Михаил Зортев - зам.-министър на Стефан Константинов. Той е зам.-министър от октомври 2010 г. до юни 2011 г. и отговаряше за болниците. Преди да влезе в изпълнителната власт Зортев е бил директор на болницата в Кюстендил, където работеше здравният министър Стефан Константинов.

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Проверки за всички болници без "чадъри над този или онзи" обеща здравният министър

Според обвинението с това си действие министърът е чл. 9, ал. 6 от Закона за лечебните заведения, а именно "на територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ може да осъществява дейност друго лечебно заведение за болнична помощ само при условие, че клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения за болнична помощ извършват различни медицински дейности."

В случая частното лечебно заведение е извършвала същата дейност като държавното заведение. "Вива Медика" ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение.

Вследствие на тези действия на министъра е настъпила финансова вреда на Националанта здравноосигурителна каса в размер на 12 881 505 лева - сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности, които по първоначало е трябвало да се извършват в държавната болница "Христо Ботев" АД . Съответно от деянието са настъпили и вредни последици за държавното лечебно заведение за неполучените от НЗОК средства в същия размер.

Извършителят е лице, което е заемало отговорно служебно положение и случаят се възприема като особено тежък.

Над половин милиард лева дължат болниците

Над половин милиард лева дължат болниците

Болниците във Видин, Бургас и Стара Загора също имат големи дългове