Окръжната прокуратура в Шумен е повдигнала обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери спрямо частния съдебен изпълнител Асен Т.

На Асен Т. е била наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. След обжалването на размера на паричната гаранция от обвиняемия състав на Окръжния съд в Шумен е намалил размера ѝ на 5000 лева.

Разследването срещу 47-годишния частен съдебен изпълнител е установило до момента, че по девет от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лева, които ползвал за лични нужди. В специалната сметка постъпват средства от длъжниците или се набират средства от продажбата на имуществото им, които се ползват единствено за удовлетворяване на вземанията на кредиторите.

Асен Т. е бил наказван от Камарата на частните съдебни изпълнители да не упражнява длъжността си за една година. Срокът на наказанието му изтича след няколко дни.

Окръжната прокуратура в Шумен е внесла искане в съда за временното отстраняване на обвиняемия частен съдебен изпълнител от длъжност с оглед започнатото разследване за присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Делото ще бъде разгледано утре, 10 януари 2017 г., в Шуменски окръжен съд.