Срещу четиримата задържани при полицейската операция "Наглите 2" са повдигнати персонални обвинения.

Това са задържаните тази нощ - братята Радослав (37 г.) и Димитър (42 г.) Лебешковски, Кирил Кирилов (36 г.) и Павел Петков (36 г.).

Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

Тъй като петият, заподозрян за участие в престъпната група, е задържан по-късно днес, обвинението срещу него се очаква да бъде повдигнато по-късно.

На въпрос дали има данни служители на МВР да са замесени в престъпната група за отвличания, прокурор Кокинов заяви: "Данни много, доказателства - малко. Като видим доказателствата, ще преценим".

Обвиненията срещу четиримата са персонални и са по чл. 321 и 142 от НК - за образуване или ръководене на организирана престъпна група и отвличане на лице с цел противозаконно лишаване от свобода.

Само срещу петима от първоначално задържаните 25 човека за отвличания са повдигнати обвинения.
"Другите бяха само ценна информация", допълни той.

Те са заподозрени за 12 отвличания, всеки от тях по различен на брой случаи. Засега те ще останат в ареста за 72 часа, а утре прокуратурата ще поиска постоянното им задържане.

Кокинов не изключи възможността броят на задържаните да се увеличи. Той допълни, че очаква да бъде доведен и петият задържан днес, чието име засега не се съобщава.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи в парламента, че петият задържан е 39-годишен мъж с прякор "Цуро". По данни на министъра, той е работил като охранител.

Петков, Кирилов и братята Лебешковски са имали различна роля в отвличанията. Част от тях са преки извършители, а други са следили жертвите.

"Цинизъм е да се извърши повече от едно отвличане и това ме втрещява", коментира Кокинов.
Не може да се твърди, че тези хора не са "особен капацитет на престъпната мисъл", добави той.

По думите му част от тях са излежавали присъди за грабеж в затворническото общежитие в Казичане.