Обвиниха две 17-годишни момчета за предварително организирана кражба. От Районна прокуратура-Пловдив внесоха обвинителен акт срещу М.Л. и А.З. и двамата - на 17 г. Като непълнолетни, които са разбирали свойството и значението на извършеното от тях, са могли да ръководят постъпките си са откраднали чужди вещи.

Обвиняемите М.Л. и А.З. живеят в град Раковски. На 20 октомври 2015 г. решили да откраднат вещи от дома на техен приятел, който бил на работа. В дома живеел и неговия брат, който също бил на работа. Обвиняемият М.Л. симулира, че разговаря по телефона с единия от братята. Той попитал съседите дали има някой в къщата, а те му отвърнали, че собствениците са на работа.

 

Младежът влязъл в къщата през отключена врата, като имитирал, че оставя писма. Малко по-късно го последвал и обвиняемия А.З. Двамата едни след друг влезли в дома и оттам взели два лаптопа, 500 лева и 20 запалки. Няколко часа по-късно полицията е установила извършителите на кражбата и част от вещите са били иззети от дома на единия от обвиняемите. Според назначената по делото стоково-оценъчна експертиза общата стойност на отнетите вещи и пари е 1394 лева.

Въпреки че вещите са открити в дома на единия, 17-годишните младежи не се признали за виновни. Приетата по делото фактическа обстановка се установява от свидетелски показания, експертизи и други доказателства.