Окръжната прокуратура в Перник повдигна обвинения спрямо кмета и зам.-кмета на община Радомир.

От държавното обвинение съобщиха, че спрямо кмета на община Радомир - Пламен Алексиев от ПП ГЕРБ, и заместник-кмета на общината - Любка Димитрова, са повдигнати обвинения за това, че двамата са сключили неизгодни за общината договори, от което са настъпили финансови последици за общината.

Алексиев е обвинен за това, че на 10 декември 2015 година в качеството си на кмет на Радомир се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на чл.51 ал.1, чл.52, чл.55 ал.1 и чл.94 ал.4 от Закона за публичните финанси.

Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища.

Средствата обаче не отиват по предназначението си, а за ремонт на общински улици в Радомир.

Според прокуратурата вследствие на това престъпление са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на пътя от Радомир до хижа "Орлите" и пътя от Радомир до село Друган (подстанция "Червена могила"). По този начин се е създала и нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите й системи.

Заместникът на Алексиев - Любка Димитрова, е обвинена за това, че в качеството си на зам.-кмет на общината тя е съставила официален документ с невярно съдържание.
Документът - протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи.

В протокола били удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че са извършени строителни и монтажни дейности за ремонт на пътя от Радомир до Друган, възлизащи на стойност 20 900 лева. Реалната стойност на извършените дейности на същия път възлизала на сумата от 1 064.89 лева.