Прокуратурата повдига обвинение на кмета на Божурище Георги Димов за длъжностно престъпление и ще поиска налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е задържан за 72 часа.

Tова стана ясно от брифинг на говорителя на Спецпрокуратурата Сийка Милева по повод вчерашната акция в община Божурище за продажба на четири имота на силно занижени цени.

Спецпрокуратурата влезе в кметството на Божурище
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в кметството на Божурище

Кметът се разследва за финансови престъпления

По отношение на заместник-кмета и началника на отдела "Общински имоти" също ще бъде поискана мярка за неотклонение "парична гаранция". Те са обвинени за преправяне на документи с невярно съдържание. За кмета на общината от държавното обвинение ще поискат и отстраняване от длъжност.

От прокуратурата не изключват да има и други обвиняеми по случая.

На брифинга на прокуратурата стана ясно, че кметът на община Божурище е изтеглил кредит от банка в размер на 1 млн. лева, а годишната му заплата е 25 000 лв. Шофира и автомобил на лизинг.

Изведоха с белезници кмета на Божурище от общината

Изведоха с белезници кмета на Божурище от общината

Георги Димов се разследва за длъжностно престъпление

През октомври 2018 г. кметът лично е внесъл в общинския съвет на Божурище предложението за продажбата на четирите имота чрез търг за тайно наддаване, обясни Милева.

В края на миналата година много граждани се свързали с председателя на общинския съвет в Божурище, защото на сайта на общината се появила информация за закупуване и подаване на документи за имотите. Срокът за закупуване изтичал още същия ден, като оставало по-малко час, в който документите да бъдат подадени. Това довело до невъзможност изобщо да се участва в търга.

Вместо да се спре процедурата, кметът издал заповед на зам.-кмета и на началника на отдела "Общински имоти" да организират провеждането на тръжните процедури. В рамките на един работен ден били сключени договори със спечелилите кандидати и имотите били регистрирани и предадени на новите собственици. Имотите са закупени на цена 2.16 лв. на квадратен метър.

Гешев отрича акцията в Божурище да е свързана с изборите

Гешев отрича акцията в Божурище да е свързана с изборите

Проверката е по сигнал на неизбрания шеф на общинския съвет

Припомняме, вчера Специализираната прокуратура влезе в кметството заради казус със съмнителна продажба на четири поземлени имота и задържа кмета на Божурище Георги Димов, негова заместничка и секретарката на общината заради продажбата на земи на многократно по-ниски от пазарните цени.

"Държавата им е предоставила безвъзмездно и в резултат на манипулирани търгове са продадени за 160 000 лева тези 80 дка. По-малко от 80 евро на квадрат едва ли могат да бъдат намерени такива имоти", коментира случая Гешев. Той посочи, че акцията няма нищо общо с проведените в неделя избори за членове на европейския парламент.

Купувачите на тези имоти са четири - три търговски дружества, в едно от които бащата на кмета преди е бил пълномощник на дружеството. Проверява се информацията, че имат определени връзки с тях. Четвъртият купувач е: "висш магистрат, бивш следовател Националната следствена служба (НСлС)", каза Гешев на вчерашния брифинг.

Кметът на Божурище уредил баща си с евтина земеделска земя

Кметът на Божурище уредил баща си с евтина земеделска земя

Негова била една фирмите, спечелили нагласения търг