Акцията на прокуратурата в община Божурище няма нищо общо с проведените в неделя избори за членове на европейския парламент. Това стана ясно от думите на Иван Гешев - заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, с ранг "Прокурор във ВКП и ВАП" пред журналисти.

Въпреки това Гешев на три пъти повтори, че кметовете в страната не са разбрали, че ситуацията в страната е променена от година.

Акцията в Божурище е по сигнал на председателя на общинския съвет, но на сайта на общината пише: "Към момента няма избран!" (председател на общинския съвет - б.р.).

По думите на Гешев имало писмен сигнал до кмета от председателя на общинския съвет, че се извършват погрешни действия. Поводът за акцията е продажба на четири поземлени имота.

Спецпрокуратурата влезе в кметството на Божурище
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в кметството на Божурище

Кметът се разследва за финансови престъпления

Имотите са частна общинска собственост, преди са били държавна собственост. "Държавата им е предоставила безвъзмездно и в резултат на манипулирани търгове са продадени за 160 000 лева тези 80 дка. По-малко от 80 евро на квадрат едва ли могат да бъдат намерени такива имоти", каза Гешев.

Купувачите на тези имоти са четири - три търговски дружества, в едно от които бащата на кмета преди е бил пълномощник на дружеството. Проверява се информацията, че имат определени връзки с тях. Четвъртият купувач е: "висш магистрат, бивш следовател Националната следствена служба (НСлС)", каза Гешев.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, вероятно в близките часове ще бъдат задържани кметът на община Божурище, зам.-кмета и още едно длъжностно лице. Работи се за престъпление по служба и документни престъпления, каза зам.-главният прокурор.

По думите му обявите са публикувани на сайта на общината, но така, че само кметът да може да ги отвори. Проверява се дали са били залепени на общината. Не е изчакан 14-дневния срок, каза Гешев. Всичко предстои да бъде проверявано, независимо дали става въпрос за колега. Проверява се следователят колко дка си е купил.

Изземат се документи и телефони. Пари няма, каза зам.-главният прокурор.

По информация на "24 часа" следователят, закупил земя на занижена цена, е Ваня Дойчева, която е редови магистрат в НСлС. Ваня Дойчева е купила 20 567 кв. м земя срещу 52 500 лв., става ясно от сигнала в прокуратурата, подаден от шефа на Общинския съвет в Божурище Георги Димитров.

В последната имуществена декларация за 2017 г. на Дойчева пише, че прехвърлила 1/2 урегулиран поземлен имот в кв. "Горна баня" за 120 хил. лв. Тя е декларирала в банка 55 хил. лв. от продажба на имот. Има и налични 15 хил. лв. от заплати. Също така има кредит в размер на 24 хил. лв. и 2 кредитни карти от по 3 хил. и 1500 лв, пише вестникът.

По обяд кметът на Божурище Георги Димов бе арестуван след акция на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ. Очаква се да бъде обвинен за длъжностно и документно престъпление за продажбата на 4 общински имота на ниски цени, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Малко преди това Гешев обяви, че очаква да бъдат задържани кметът на община Божурище, зам.-кмета и още едно длъжностно лице

Защо сега, защо преди, защо от тази партия, а не от друга партия, иронизира Гешев въпросите на журналистите.

В Божурище организират център за деца със специфични възможности

В Божурище организират център за деца със специфични възможности

Събират различни специалисти в една база