С доброволен труд организират първия разнообразен комплекс в България за деца и младежи с проблеми в развитието, съобщи Нова телевизия. Там децата ще могат да се лекуват, учат и спортуват, без да се налага родителите им да ги местят.

В неделя десетки доброволци разчистваха сградата на бивша военна школа в Божурище.

От общината са предоставили постройката безвъзмездно за следващите 10 години. В нея ще бъде създаден първият в България комплекс за деца и младежи с проблеми в развитието. В него те ще могат да се лекуват, учат и спортуват, без да се налага родителите им да ги местят от място на място, от сутрин до вечер.

Идеята дошла от майка, която има решителност да се изправи срещу предизвикателствата. Нейният син е едно от недоносените деца, което изпитва върху себе си всички трудности на ежедневието, които имат хората със специални потребности в България. Състоянието на детето може да се подобри, ако ходи на езда, плуване и футбол заедно със задължителните рехабилитация и срещи с психолог и логопед.

При 85% от децата-аутисти има положителен ефект от лечени с барокамера

При 85% от децата-аутисти има положителен ефект от лечени с барокамера

Това е първото проучване у нас за ефекта от хипербарната оксигенация

За да има възможност да комбинира тези занимания родителите трябва да комбинират време, средства и маршрути, защото всички помощни дейности са на различни места.

Хиляди семейства живеят на същите обороти. Много родители въобще не смогват да ходят и на работа, признават родителите. Това е причината да се опитат да преобразят пустеещата сграда в модерен комплекс, за медицински и социални грижи.

Трима непълнолетни са вандалствалите в Центъра за деца с аутизъм в Плевен

Трима непълнолетни са вандалствалите в Центъра за деца с аутизъм в Плевен

Две момчета на 17 и 16 години и момиче на 16 години са изпочупили имуществото

"В социалните центрове в България няма медицински специалисти, това е най-големият проблем. Аз просто трябва да дам шанс на Явор и на децата като него да могат да се справят в живота, да бъдат самостоятелни, да не тежат на никого", каза майката.

Искат специален статут за центровете за деца с аутизъм

Искат специален статут за центровете за деца с аутизъм

След вандализма в центъра в Плевен

В близост до сградата ще има едно опитно поле, в което децата ще могат да садят растения, цветя, билки, след това може да ги предлагат на търговските вериги, на ресторантите. Милион и половина ще струва възстановяването на целия комплекс.

Те са открили и дарителска сметка на името на Сдружение "За децата-2017". Цялата информация за проекта можете да намерите на: https://www.forkids2017.org/.