Бившият министър на земеделието и горите Нихат Тахир Кабил се яви в Столичната следствена служба.

Междувременно Софийската градска прокуратура му е повдигнала обвинение, за това че в качеството си на Министър на земеделието и горите е нарушил служебните си задължения.

Обвинението е по чл.15б, ал.9 от Закона за горите.

Той е издал две заповеди, съгласно чл. 15б, ал. 1 от Закона за горите въз основа, на които са сключени два договора за замяна на недвижими имоти между Национално управление по горите и „Ел Ем Импекс" ЕООД и Национално управление по горите и „Грейд 2004" ЕООД с цел да набави облага за „Ел Ем Импекс" ЕООД в размер на 49 935 250 лева и за „Грейд 2004" ЕООД в размер на 65 705 353 лева.

От тези деяния са настъпили значителни вредни последици за РБългария общо в размер на 115 640 603 лв. -престъпление по чл. 282, ал. 3 вр. ал.2 предлж. 1 и 2, вр. ал. 1, предлж. 1 и 3, вр. чл. 26 ал. 1 НК.

На обвиняемия Кабил е определена мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 50 000 лв., която той трябва да внесе в 10-дневен срок.

По-рано министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов бе съобщил,  ще внесе сигнал в прокуратурата за нарушения на бившия земеделски министър Нихат Кабил във връзка с отпускането на 1.5 млн. лв. на "Булгарпродукт" АД.

През 2005 г. от бюджета на МЗХ са били прехвърлени 1.5 млн. лв. на частна фирма. Това е станало по предложение на бившия министър Нихат Кабил и с одобрението на две правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Дружеството е създадено, за да участва в смесена българо-руска фирма за изграждане на дистрибуционен център за продажба на селскостопанска продукция в близкия до Москва град Подолск.