emaxpress

Столичната градска прокуратура повдигна обвинение срещу шефа на Здравната каса Жени Начева, бившия здравен зам. министър Емил Райнов и Веладин Битолски.

На Начева са повдигнати 2 обвинения за престъпления по служба, на Райнов две обвинения за търговия с влияние, а на Битолски, че е бил съучастник на Емил Райнов.

На тримата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на по 2000 лв. за всеки.

Това съобщи на пресконференция днес прокурорът от ВКП Стелияна Кожухарова.
Тя посочи, че разследването все още не е приключило, но още днес, или най-късно утре, ще бъде поискано отстраняването от длъжността директор на НЗОК на Жени Начева.
Припомняме, тя зае поста в началото на февруари, номинирана от ГЕРБ.

По отношение на Начева от прокуратурата коментираха, че става дума за много сериозни нарушения във финансовата дисциплина по отношение на процедурите за коригиране на бюджетните средства на РЗОК.
Такива нарушения са констатирани в болниците „Хаджи Димитър" в Сливен, МБАЛ „Токуда" в София и ВМА.

Борисов поиска оставката на Жени Начева.
Още...

В качеството си на Директор дирекция „Бюджет и финансови параметри" на Националната здравноосигурителна каса - длъжност, изпълнявана преди да станеш шеф на касата, в периода февруари-май 2009 Начева еднолично се е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК в Сливен и да бъде завишен финансовият лимит на болницата „Хаджи Димитър" в Сливен, без да има основания за това, като става въпрос за 800 хиляди лева.

По думите на Кожухарова това решение не може да бъде взето еднолично, а единствено след решение на управителния съвет на НЗОК.

Вече в качеството си на шеф на НЗОК - през март тази година, Начева е разпоредила да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на болница „Токуда", като в случая сумата е 327 248,44 лева, отчетени от МБАЛ "Токуда Болница София"АД през декември 2009 г., от бюджетните средства за болнична помощ от бюджета на НЗОК за 2010 г., с цел да набави за болница „Токуда" имотна облага.

Третият случай касае ВМА, където също неправомерно е наредено да се изплатят непроверени средства над месечните лимити на болницата, на стойност 511 917 лева.

Всяка болница у нас в края месеца представя отчет пред РЗОК за предходния месец. РЗОК от своя страна го изпраща в НЗОК, обясни Кожухарова.

Тя посочи, че когато една РЗОК поиска корекции в бюджет, те се искат както в най-общ вид, така и конкретно за всяка клинична пътека. Процедурата в случая е нарушена, тъй като Начева няма право еднолично да определя бюджета и това дали да бъдат увеличени лимитите за съответния месец на всяка болница по отделно.

Тъй като разследването е още в самото начало, Кожухарова посочи, че не е ясно дали тези пари са платени, колко от тях са платени и къде се отишли.

Разследването обхваща нарушения в много дълъг период от време - 5 години, което означава, че тези данни не могат да бъдат събрани веднага.

Кожухарова сигнализира, че през последните 3-4 години Сметната палата не е правила одит на годишните финансови отчети на НЗОК.

Кожухарова посочи още, че се опасява, че контролната система на държавата не е достатъчно ефективна по отношение на финансовите одити на НЗОК и че в Сметната палата няма служители, които са достатъчно компетентни да извършват такъв одит.

До тези данни за нередности, за които са повдигнати обвинение срещу тримата, се е стигнало чрез разследване в рамките на делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев.

Е. Райнов, emaxpress

Стелияна Кожухарова обаче категорично отказа да съобщи откъде е дошъл сигналът до прокуратурата и кога точно.

На Емил Райнов са повдигнати две обвинения за търговия с влияние. Според разследващите органи той е поискал веднъж 17 млн. лева и втори път 11 млн. лева за периода 2005-2008 г. от управителя на "Търговска лига" АД Тихомир Каменов.

Срещу това Райнов трябвало да окаже влияние на други длъжностни лица при вземане решения, свързани с обществени пиоръчки за доставки на лекарствени продукти за Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

На въпрос дали Веладин Битолски е обвинен в качеството си на шеф на кабинета „Станишев" Кожухарова посочи, че неговото служебно положение не е предмет на разглеждане по настоящото дело.

Освен това Кожухраова посочи, че е проведено разследване и с участието на ДАНС и по техни сигнали са образувани други три досъдебни производства за нередности в болниците в Габрово, Бяла Слатина и болницата „Проф. Киркович" в Стара Загора.

Установени са и нередности при провеждането на конкурси за назначаване на директори на РЗОК. Нередностите при провеждането на конкурсите се състоят в недобре формулираните изисквания, на които кандидатите трябва да отговарят за висше образование и управленски опит.