Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу бившия президент на футболен клуб ЦСКА Александър Томов за длъжностно присвояване в размер на 3,5 милиона евро.

Това стана ясно след края на двучасовия разпит на Томов в Националната следствена служба. По думите на Александър Томов, това е станало преди три дни, съобщи Би Ти Ви.

Томов заяви, че за длъжностно присвояване не може да става и дума, тъй като притежава документи, които потвърждават, че тези 3,5 милиона евро са послужили за транзакция между футболен клуб ЦСКА и бившия собственик на футболния клуб.

Според него, ако това плащане не е било станало, ЦСКА е щял да се разпадне.

Първо аз нямам никакво съмнение в моралната си чистотата, втора нямам никакво съмнение че един лев е влязъл в моя джоб и трето това плащане е станало изключително в условия, при които ако не е било станало ЦСК е щяло да се разпадне, заяви Томов.

Томов каза още, че за момента няма данни за промяна на собственика на ЦСКА.

Малко повече от два часа продължи разпитът на Томов в Националната следствена служба.

На излизане Томов заяви, че е бил разпитван за транзакция на стойност над 3 млн. евро.

Очаква се по-късно днес - в 13.30 часа да бъде разпитан и изпълнителния директор на клуба Александър Гарибов.

Томов пристигна в НСлС вВ 9.30 часа. Малко по-късно - около 10.00 часа пристигнаха Димитър Стефанов - финансов директор на футболния клуб и Емил Костадинов - изпълняващ длъжността директор.

Според тях, те са извикани като свидетели.

Вчера зам.-градският прокурор на София Роман Василев съобщи, че Томов е откраднал над 3 млн. евро.

Припомняме, на 18 юни стана ясно, че Софийска градска прокуратура e образувала досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от „ПФК ЦСКА" АД - Александър Томов и Александър Гарибов.

Разследването е за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК, а именно, че през 2007 г. са присвоили чужди пари от „ПФК ЦСКА" АД, около 5 000 000 евро, собственост на „Кремиковци" АД, поверени им да ги управляват.

Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.
Ако двамата бъдат осъдени ги очакват от 10 до 20 години затвор.