Срещу мъжа, който преби до смърт двегодишно дете в ромската махала в Мъглиж, е повдигнато обвинение за убийство, съобщи пред Дарик наблюдаващият делото прокурор.

При проведения късно снощи разпит в старозагорския Окръжен съд, 21-годишният Таньо Тонев, живеещ на семейни начала с майката на двегодишното момиченце, е обяснил, че нанесъл побой на детето, защото то плачело и това го дразнело.

Двегодишната Галя Тодорова е починала след побой миналата нощ. В момента тялото на детето е в старозагорската Съдебна медицина. Смъртта на детето е настъпила след разкъсване на черния дроб и панкреаса.

Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" на Таньо Тонев.

Таньо, който е в изпитателен срок с условна присъда за блудство, живее на семейни начала с майката на Галя - Ана Йорданова.

Биологичният баща на детето  изтърпява наказание в старозагорския затвор. Майката вече е подписала декларация до затвора, в която моли бащата на Галя - Ганчо Кирилов, да бъде освободен за погребението на детето.

В дирекция "Социално подпомагане" в Мъглиж не са постъпвали сигнали за насилие над двегодишната Галя.

Според близки до семейството, обаче, детето и преди е било малтретирано, и често е било със синини.

В присъствието на социален работник, съгласно Закона за закрила на детето, са проведени разговори с малолетните роднини на Галя. Майката на момиченцето - Ана Йорданова, която е бременна в седмия месец, в момента не е на социално подпомагане.