Полицаите Валентин Гоцев и Желязко Колев и началникът на Районното полицейско управление в Раковски Георги Илиев са отстранени от длъжност и са им повдигнати обвинения за изнудване на търговец, взели му 20 000 лв. за да спрат разследването срещу него.

Окръжна прокуратура Пловдив обвинява четири лица участващи са в корупционна схема за изнудване. Четиримата са обвинени в три грабежа на търговци на незаконни акцизни стоки. Обвинени са 33-годишният Желязко, 31-годишния Валентин Г., 38-годишния Георги и 44-годишния Стефан Модов.

И четиримата са действали като съучастници, а Стефан Модов е привлечен като обвиняем и за грабеж. Установено е, че подкупът е извършен на 15 март 2017 г., а грабежът през декември 2016 г. След десетмесечно разследване прокуратура установява, че тримата са работили с бившия полицай Модов.

Георги Илиев е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, Желязко и Валентин са с наложена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на по 1 500 лева, за всеки един от тях, а спрямо Стефан не е взета мярка за неотклонение, тъй като в момента той с мярка за неотклонение "задържане под стража" по друго досъдебно производство.

Задържаха шеф на районно и полицаи в Пловдивско

Задържаха шеф на районно и полицаи в Пловдивско

Информацията е за разследване за въоръжени грабежи и изнудване

Схемата на задържаните е била да печелят пари, като изнудват търговци на акцизни стоки. През 2016 г., общинският полицай Модов спира микробус с акцизни цигари, представя се за полицай, слага белезници на търговеца и взима стоката.

Модов не изпраща данните в прокуратурата и полицията, получава пари от тях. Търговец получава призовка за разпит в Полицейското управление в Раковски, като на разпита участват началникът у двамата полицаи.

"За целта, когато се е намирал на 15 март 2017 г. в стаята на оперативните работници, дамата полицейски служители заедно с началника им, който е влизал няколко пъти, след като са се договорили да получат подкупа, за което е повдигнато обвинение, чрез изнудване към настоящия момент, са накарали лицето да позвъни на своя син, който по техни указания е предал 20 000 лева на място посочено то тях на Стефан Модов", коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.