Смятам да обявя конкурс за режисьор, при това срещу голямо възнаграждение, който може да направи възстановки на описаното като случки в обвинителния акт", заяви Алексей Петров. „Проявено е сериозно въображение от министър Цветан Цветанов и прокурора по делото Светлозар Костов. Това въображение е съчинило сцени, в които аз не съм участвал и ми се струва, че не са се състояли, а дори са несъстоятелни", твърди основният подсъдим по делото „Октопод".

По-рано Софийски градски съд даде ход на делото „Октопод" срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов. Делото „Октопод" е образувано по обвинение за рекет и изнудване. Обвинителният акт от 200 страници беше внесен на 7 ноември, след повече от година и половина разследване.

179 свидетели ще бъдат разпитвани по делото „Октопод" и 31 вещи лица предстои да бъдат изслушани в рамките на процеса. СГС отложи делото за 25 януари, за когато ще бъдат призовани 10 свидетеля. Съдът ще отдели един цял ден, за да разпита основния свидетел на държавното обвинение - Георги Цветанов.

Според Петров повечето от свидетелите по делото са склонявани да лъжесвидетелстват в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов. „Ако се направи следствен експеримент, ще се види, че това, което е описано в обвинителния акт е невъзможно да се състои. Обидно ми е да се обяснява как аз - шампионът на България и елитна барета, не съм успял, нанасяйки удари с ръце и крака на банкера и счетоводителя, да му сторя каквото и да е било, та чак накрая се е наложило да взимам клещи и да му вадя зъби. Това не е сериозно", коментира записаното в обвинителния акт Петров.

„Очевидно е, че октоподът вика „Дръжте октопода". Аз се надявам до края на процеса да успеем да кажем кой е Октопода в България, кой е Октопода на прехода и кой ограби България", коментира още той.

„На края на процеса ще се окаже, че са пострадали хора и от Георги Цветанов, и от Валентин Шотев", допълни той. Според него, когато се стигне до там някои магистрати да бъдат призовани по делото, ще бъдат наблюдавани „циркови изпълнения".

„Всичко написано в обвинителния акт се е случило - удари, побоища, заплахи, шок и ужас. Това е нещо, което и сега изпитвам, когато ми задавате тези въпроси". С тези думи основният свидетел на прокуратурата и частен обвинител Георги Цветанов обясни пред журналисти как се е чувствал по време на рекета от Алексей Петров.

Той не пожела да си спомни и да разкаже подробности от побоя с лопата, от насилието и преживяния рекет и посочи, че в съдебната зала ще пресъздаде всичко, което си спомни. „Бил съм бит, бил съм унижаван, заплашван с всички форми и методи, които чухте в обвинителния акт - с каратистки способи, с психологически. Това, което чухте, това е истината", обяви категорично Георги Цветанов.

Той заяви, че повече от месец е бил „с постоянно присъствие" по разпореждане на Алексей Петров. „Хора, които не ми позволяваха да излизам от нас, камо ли да отида до болница или полицията", обясни Цветанов на въпрос дали си е извадил медицински документ след побоя.

На въпрос защо след всеки един от разпитите му се появяват нови факти и обстоятелства около случаите на рекет и побои над него, той посочи, че на всеки един разпит са му задавани различни въпроси. „Отговарял съм според въпросите, които ми се задават. На последните разпити вече бях разпитван в детайли - как точно е станало, с коя ръка са ме ударили, с кой крак, каква е била обстановката и т.н.", коментира още Георги Цветанов.

Той обясни, че до последния разпит не е давал показания в детайли и заради това се е получило усещането за допълнително привнасяне на подробности по случая.

Цветанов уточни, че тези случаи са станали през 1998 г. и допълни, че е бил извикан за свидетел след операция „Октопод". Свидетелят посочи, че до тогава не е водил дела и само е изпращал жалби. Той обаче не си спомни кога точно е бил извикан за разпит.

„Днешното заседание беше много спокойно, имаше желание от всички страни да се даде ход на делото точно, за да не тръгне в специализирания съд". Това коментира прокурор Светлозар Костов. „Ние бяхме готови и за този вариант, но вече няма възможност да тръгне в специализирания съд. На прокурорския екип никога не е била целта делото да се гледа в специализирания съд", коментира още прокурор Костов.

Той изрази надежда свидетелите да бъдат така спокойни, както през последната една година, когато се е провеждало предварителното досъдебно производство. „Според нас 200 тома материали, колкото са по делото, смятам, че са достатъчни, за да има и достатъчно доказателства", убеден е представителят на държавното обвинение.

По думите на прокурор Костов, бившият вече прокурор Цеко Йорданов от ВКП е единственият прокурор, обвинен по делото, но той не е член на организираната престъпна група. Тезата на обвинителите е, че с един свой акт по едно конкретно дело Цеко Йорданов е обслужил интереси на Алексей Петров и на организираната престъпна група.