Националният синдикат „Огнеборец” към КНСБ обяви протестна готовност. Поводът за социалното напрежение в структурите на МВР са приетите по-миналата сряда от Министерския съвет промени в Закона за МВР.

На пресконференция в сградата на КНСБ председателят на синдикат „Огнеборец” Венцислав Станков представи позицията на Националния синдикат на пожарникарите. По думите му на 16 февруари всички синдикални организации са се събрали на среща с политическото ръководство на МВР. „Нямаше никакъв диалог и приемственост от тяхна страна спрямо нашите предложения”, коментира Станков.

По тази причина представителите на сектора са изненадани от приетия на следващия ден (17 февруари) законопроект, който не отразявал техните идеи.

Според синдикалната организация промените, които са приети не гарантират подобряване на качеството на услугата сигурност, а се прави пореден опит за неглижиране на проблемите, касаещи социалните права и условията на труд на служителите.

Синдикат „Огнеборец” не приема преобразуването на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в агенция, тъй като няма достатъчно мотиви относно идеята. Те смятат, че тази промяна няма да даде резултат по отношение на подобряване на дейността и на материалната база.

Според Венцислав Станков трябва да има институционално укрепване на тази служба и увеличаване на средствата за нея. В момента за издръжката на тази дейност се отделят 0,2 % от Брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение в Европа се отделят от 0,6 до 1 %. В скандинавските страни пък средствата били над 1 % от БВП.

Станков сподели и друго опасение, а именно, че преобразуването на главната дирекция в агенция ще доведе до увеличаване на административните длъжности в нея. Синдикалистите не са съгласни и с това в главните и областните дирекции да се формират щатове за допълнително назначаване на администрация.

Категорично секторът се противопоставя и на предложението за намаляване на годишния платен отпуск от 30 на 25 дни. Личният състав на МВР и в частност на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, по думите на Станков, е подложен на работа в тежки условия. Служителите са изложени на отровни газове, радиоактивни вещества и всичко това водело до постоянен стрес за тях.

Станков изтъкна, че напоследък се наблюдава и отлив на желаещи да постъпват на работа в тази дирекция.

В последните години МВР не изпълнявало едно от задълженията си, а именно да осигурява работно облекло на служителите си. Над 80 % от огнеборците са принудени да закупуват сами униформите си.

От синдиката настояха законопроектът да премине през Националния съвет за тристранно сътрудничество, където да бъдат чути становищата на всички страни. Те искат и среща с представителите на парламентарната вътрешна комисия. Междувременно тече допитване до структурите и до 15-ина дни ще стане ясно дали отново ще се премине към протести.

Венцислав Станков обаче подчерта, че е останал с впечатлението, че другите синдикални организации към МВР също имат намерение да преминат към такива действия.

Той отново припомни, че служителите в МВР нямат право на ефективни стачки. Тези, които са на работа, могат да подкрепят протестните действия символично, а тези, които са например в отпуск, могат да се включат в протестите, ако се стигне до такива.