Охранителят Петко Еленков, който стреля по две циганчета, имал право да носи пушка. Това заяви пред Софийския градски съд свидетелят Александър Иванов, който отговарял за въоръжението на служителите в охранителната фирма на баща си.

Припомняме, инцидентът стана през март 2013 г. в депото „Подуяне“, когато в работно време Еленков заварил 14-годишния Камен Янков и 16-годишния Велин Стоянов да се опитват да откраднат старо желязо. Последвала стрелба, при която Камен е ранен, а за Велин единият изстрел е фатален.

Еленков работел в охранителната фирма от 2009 година. Свидетелят разказа, че на депото „Подуяне“ служителите им работели на 12-часови смени. Еленков имал задължение да прави изненадващи проверки на охранителите по обектите. Самите охранители на обектите нямали право да бъдат с бойни пистолети. Няколко души от офиса на фирмата обаче имали право да носят оръжие. Един от тях бил подсъдимият Еленков, който можел да носи пушка.  

При необходимост по обектите били изпращани още хора, за да „подсилят“ охраната. Те носели в себе си оръжие. Иванов изтъкна, че в деня на инцидента Еленков не е ходил на обекта с цел подсилване на охраната. „Аз не знам за такова нещо“, допълни той.

Оръжие се давало, когато се налага, стана ясно от думите на свидетеля. Но не стана ясно кои ситуации определят необходимостта от въоръжение на охранителите. Управителят на фирмата - бащата на свидетеля, преценявал кога е необходимо охранителите да бъдат въоръжени.

Иванов разказа, че оръжието се съхранявало в каса. Водела се книга, в която самият той вписвал кога оръжието е взето от определено лице, на което е зачислено.

На заседанието присъстваха и майката на ранения Камен Янков, сестра му и приятелката му. В съдебната зала бе и чичото на убитото момче.