Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) окончателно оправдаха бившия шеф на ЦСКА Александър Томов за източването на металургичния комбинат "Кремиковци" и столичния футболен клуб.

През 2011 г. съдия Мариян Марков от Софийския градски съд осъди Томов и Иванов на 9 години, а другите двама подсъдими бяха оправдани. Две години по-късно Софийският апелативен съд изцяло отмени решението и върна делото за ново разглеждане.

В края на миналата година САС потвърди оправдателните присъди на всички подсъдими, след като делото мина отново през СГС. Прокуратурата твърдеше, че нанесената от Томов и останалите трима щета е 29 млн. лева.

Според експертиза по делото толкова е била стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", което е било прехвърлено към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов. Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г., уточняват от Правен свят.

Според другата част от обвинителния акт по делото Томов и Гарибов са изтеглили банков кредит от 3.5 милиона евро, за да обезпечат оперативната дейност на ЦСКА. Няма обаче никакви доказателства парите да са използвани за футболния отбор. Това е довело до тежкото състояние на ЦСКА, а впоследствие и до отнемането на лиценза на клуба през 2008 г., твърдяха разследващите.

Тричленният състав на ВКС (с председател Татяна Кънчева и членове Биляна Чочева и Tеодора Стамболова) изцяло потвърждава изводите на долната инстанция. В мотивите върховните съдии сочат, че: "нецелевото разходване на паричните средства, предоставени в кредит на частно търговско дружество, не е обективен съставомерен признак на престъплението по чл. 201 от НК", не е настъпила вреда, тъй като кредитът е бил погасени не е имало и последващи финансови претенции на дружествата. ВКС е категоричен, че "използваните нестандартни способи за уреждане на търговските отношения относно закупуване на акциите…не дават основание да се счита, че в случая е извършена престъпна дейност, попадаща в обхвата на чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201 от НК".

Решението на ВКС е окончателно.