Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели е поръчало социологично изследване на тема: „ Ефективност на диалога между медицинските специалисти и пациентите в онкологичната помощ".

Това съобщи по време на пресконференция днес председателят на асоциацията Евгения Адърска. То ще се проведе от януари до юни 2009 г., съобщава zdrave.net.

Целта му е да отчете основните проблеми при диалога между онколозите и техните пациенти. Според Адърска трябва да се инвестира в такава насока, че лекарите да се чувстват добре на работното си място. Когато това стане те ще могат да лекуват по-добре и да обръщат повече внимание на пациентите си, смята тя.

Затова проучването ще започне с анкетиране на медицинския персонал в онкологичните диспансери.

Адърска добави, че резултатите от проучването ще бъдат предоставени на здравните власти. Те ще бъдат придружени с препоръки за конкретни действия, които да подобрят диалога между онколога и пациента.

Юлия Панайотова от Център „Психология и здраве" каза, че ефективността на въпросите вече е проверена чрез малко пилотно проучване.

По време на пресконференцията стана ясно, че има идея и за обучение в Италия на български специалисти, работещи в сферата на онкологията. Посланикът на Италия Стефано Бенацо коментира, че с помощта на проф. Иван Черноземски вече се подготвя списък с лекари. Той ще бъде предоставен на вниманието на здравния министър д-р Евгений Желев.