Вече има желаещи да работят в спецпрокуратурата и да я оглавят. Това заяви главният прокурор Борис Велчев, преди редовното заседание на ВСС.

Велчев каза още, че вече е разговарял с няколко души, които са проявили интерес, но на този етап отказа да посочи имена.

Главният прокурор настоява да се преразгледа обсегът на делата, с които ще се занимават спецсъдът и прокуратура и са му бъдат възложени най-тежките производства, съобщава БиТиВи.

Ако има голямо претоварване на прокурорите и оттам съмнително бъдеще, вероятно много от тях ще бъдат демотивирани. Убеден съм че няма да се стигне до там бройката за спецпрокурори да не бъде попълнена, категоричен е Велчев.

Предстои следващата седмица ВСС да приеме наредби за конкурси и атестации на тези магистрати. Ако бройката за спецпрокурори остане такава, каквато ВСС я заложи, всички те ще бъдат претоварени. Но ако се промени компетентността на съда, тя ще е достатъчна, смята обвинител номер едно и допълни: „Иначе ще настояваме тя да бъде увеличена."

Припомняме, създаването на специализираните съдилища и прокуратури беше регламентирано с промени в Закона за съдебната власт. След дълги дебати, депутатите създадоха специализирания съд "Анти-Мафия" в края на миналата година.

Той ще бъде приравнен на Окръжен съд и седалището му ще е в София. Ще разглежда дела в състав от един съдия и двама съдебни заседатели, освен ако в закона не е предвидено друго.