Софийският градски съд (СГС) оправда по всички повдигнати обвинения ексдепутата от ДПС и бивш зам.-председател на парламента Христо Бисеров.

Припомняме, че вчера прокуратурата поиска четири години затвор за бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента. Защитата му - адв. Христо Ботев, настоя процесът изцяло да бъде прекратен.

Бисеров отговаря пред българското правосъдие за неплащане на данъци, както и заради това, че не е декларирал сделки с валутни ценности и е затаил истина в писмена декларация.

Игра на котка и мишка спретна отново за медиите вече оправданият на първа инстанция Бисеров.

След като чу оправдателната си присъда, Христо Бисеров излезе от съдебната зала, но въпросът на журналистите ще се върне ли в политиката очевидно го стресна и той мигновено се върна вътре.

След кратък телефонен разговор ексдепутатът направи втори опит да се измъкне от медиите. Бисеров демонстрира ловки умения, като минаваше между различните колони в коридора на Съдебната палата с цел да избяга от високия журналистически интерес.

Адвокатът му Христо Ботев предвидливо напусна още преди клиента си и също се спаси от въпросите на медиите.

Единствено представителите на държавното обвинение в лицето на прокурор Дойчо Тарев се спря пред журналистите. Той заяви категорично, че ще протестират оправдателната присъда в законово установения срок. По думите му прокуратурата счита за безспорно установено, че Бисеров е разполагал със сумите, били са налични по сметки и е следвало да ги декларира пред НАП, БНБ и Сметната палата.

От думите му стана ясно още, че няма възможност за събиране на допълнителни доказателства по повдигнатите обвинения. „Счели сме, че са събрани достатъчно доказателства и затова е внесен обвинителен акт”, коментира представителят на държавното обвинение.

Прокурорът коментира и факта, че всъщност при вчерашния старт на делото малкото свидетели в списъка бяха заличени. За доведения син на Бисеров - Ивайло Главинков, прокурорът обясни, че не мисли, че той е основен свидетел, така че държавното обвинение не е загубило в негово лице важен за делото свидетел.

По думите на прокурора самото дело се базира основно на документите, а не на самите показания на свидетели. Той обаче подчерта, че не е изпълнена съдебната поръчка до Швейцария относно банковите сметки на подсъдимия там. Швейцарските власти са върнали отговор, според който приемат, че за тях няма престъпление.

Съдът отхвърли и предявения граждански иск от министъра на финансите в размер на 18 965 лева, които представляват обезщетение за имуществени вреди на държавата.

Разноските по делото остават изцяло за сметка на държавата. Решението на съда за оправдателната присъда не е окончателно и подлежи на обжалване.