Софийският градски съд (СГС) оправда бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов по делото за подкуп. За невинен бе признат и обвинения в помагачество Методи Петков.

Припомняме, че през 2013 г. прокуратурата обвини бившият депутат от ГЕРБ - Димитър Аврамов и общинския съветник Методи Петков. 

Аврамов бе арестуван за това, че получил общо около 100 хиляди лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица от държавната администрация в Монтана при решаване на спор за земеделска земя. Част от парите бяха открити в дома му.

Той бе  обвинен за взимане на два подкупа с общ размер 100 000 лв., както и че е поискал 3000 декара земя в Монтанско от бизнесмена Светослав Илчовски.

По време на заседанията по делото Методи Петков, който е свидетел по делото, обясни, че чрез него Димитър Аврамов е поискал от земеделеца Илчовски допълнителни 50 000 лв., както и 1000 декара земя.

Оправдателната присъда може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок. Прокуратурата ще протестира, тъй като смята, че двамата трябва да получат наказание - 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

“Очевидно има справедливост в България”, обяви Аврамов на излизане от залата. Той се въздържа от повече коментари, преди да има “стабилен съдебен акт, който да е влязъл в сила”.

Аврамов заяви пред медиите, че е очаквал така да се развие делото. “Очаквах справедливостта да излезе наяве”, отсече той. Аврамов и остават с мярка - "парична  гаранция".