Софийски градски съд оправда Илиян Тодоров, подсъдим по делото за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичната дискотека "Соло".

Припомняме, на 18 април 2009 г. около 4 през нощта след спречкване между две младежки компании те бяха прободени смъртоносно с нож в гърба. Техният приятел Кирил Димитров беше ранен.

Единственият обвиняем по делото бе Илиян Тодоров.

Майките от "Соло": Идва възмездието
Още...

Присъдата е подписана с особено мнение от съдия Мария Дончева. Решението на градския съд беше посрещано със сълзи от близките на загиналите момчета и радостни викове от близките и приятелите на подсъдимия.

СГС посочи накратко мотивите си за решението. Според съдебния състав с председател Румяна Ченалова действително Илиян Тодоров е участвал в сбиването пред „Соло" и затова свидетелства видеозаписът от камерите в района.

Това сбиване е било сериозно и е продължило общо над минута и половина. Съдът прие, че подсъдимият ясно се отличава в записа, защото е бил облечен с бяла риза. Според магистратите обаче за по три секунди всяко едно от лицата не може да се види и не стават ясни действията на участници в боя. На записа се вижда как към групата се приближава висока фигура с тъмни дрехи, която замахва с ръка към тях и се отдалечава към съдебната палата.

Косвено - Илиян е убиецът, фактически - не
                       Още...

След това според съда от записа става ясно, че Тодоров отива към такситата.

Съдът посочи, че не може да не отчете това, което Илиян е казал на таксиджията - „Май наръгах един".

Магистратите са на мнение, че действително той е бил единственият от двете компании с оръжие в себе си. Оръжието от убийството обаче не е намерено и не е приложено към веществените доказателства по делото.

Председателят Чаналова обясни, че в съдебната практика има принцип, че за да бъде осъдено едно лице, макар и само с косвени доказателства срещу него, то трябва да има единна и непрекъсваща верига от тези косвени доказателства. Магистратите обаче са преценили, че такава не е налице.

В мотивите си те се позоваха и на двете съдебно-медицински експертизи, направени по делото и приеха изводите от втората за по-логични. От нея става ясно, че нараняването на оцелелия Кирил е с триъгълна форма, а при двете починали момчета е с друга форма, съответстваща на двустранно заострено оръжие „тип кама".

Съдийката допълни, че въпреки огромните усилия на съда през тези месеци не са събрани достатъчно доказателства, макар и косвени, които да сочат вината на Тодоров. Тя изтъкна, че  в рамките на досъдебното производство е трябвало да се съберат много повече доказателства. Казусът е такъв и доказателствата са такива. Съмнението, дори едно единствено, не може да обоснове осъдителна присъда, заяви тя.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в законовия срок.

Съдът прецени, че мярката за неотклонение на Тодоров трябва да бъде премахната и той незабавно да бъде освободен. На излизане от съдебната зала наблюдаващият прокурор Любка Кръстева отказа всякакъв коментар за медиите. Тя не пожела да коментира дали прокуратурата си е свършила достатъчно добре работата.

Илиян Тодоров също не коментира решението на съда.