Окръжният съд в Разград оправда разградския лихвар Иван Стойчев по дело за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщи БНР.

Процесът бе по обвинения за злоупотреби отпреди 17 години, когато Стойчев е заемал поста директор на държавното фуражно предприятие „Подем."

Срещу него бяха повдигнати общо 8 обвинения.

Сред тях са длъжностно присвояване в особено големи размери на повече от 3 370 000 неденоминирани лева от сделки с фураж, издаване на документи с невярно съдържание и получаване на подкупи в началото на 90-те години, когато е ръководел фуражния завод „Подем".

След като няколко пъти делото беше връщано от съда на прокуратурата, а впоследствие магистратите поддържаха половината от първоначално повдигнатите обвинения, днес процесът срещу Стойчев приключи с оправдателна присъда.

Мотивите за това са разглеждане на досъдебното производство в неразумни срокове и некачествена схема на обвинението, недаваща възможност в хода на делото да се събират доказателства, подкрепящи или опровергаващи повдигнатите обвинения.

Оправдателната присъда ще бъде протестирана от прокуратурата.

Припомняме, освен по делото за длъжностни престъпления отпреди 17 години, за което бе оправдан на първа инстанция, Иван Стойчев беше съден преди година и за незаконна лихварска дейност. Той е влязла в сила условна присъда.

През март тази година комисията „Кушлев" поиска конфискация на придобито чрез престъпна дейност имущество на разградския лихвар на стойност над 6 300 000 лева.