Използването на СРС-та по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов е извършено законосъобразно, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Съобщението е във връзка с направено от народния представител Христо Бисеров изявление, че зам.-градският прокурор Роман Василев е подписал разрешението за СРС-та по делото вместо министър Цветан Цветанов.

Припомняме, вчера зам.-председателят на ДПС заяви: "Роман Василев подписва директно от свое име на официална бланка на МВР, а под неговия подпис стои подписът на главния секретар на МВР Калин Георгиев. Разпореждането се изпълнява от СДОТО, прилагат се СРС, изготвят се ВДС (веществени доказателствени средства), въз основа на които се повдига обвинение. Делото, разбира се, е от "значителен обществен интерес", но това СРС е незаконно и няма как да послужи като доказателство."

От прокуратурата поясниха, че действията са изцяло съобразени с разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства.

Роман Василев е положил подписа си в качеството си на прокурор и в този смисъл твърдението на Бисеров не отговаря на истината. По делото няма документ, който прокурор Василев да е подписал от името на друг субект. Законосъобразността на използваните СРС-та е преценена и одобрена от съответния съд, посочват още от прокуратурата.