Окръжният съд във Варна реши да остави в ареста български гражданин, осъден в Белгия за участие в организирана престъпна група.

Българинът Х. К. е задържан на 1 май на ГКПП Аерогара - Варна. Тогава органите на реда установили, че мъжът е обявен за международно издирване от съдебните власти на Кралство Белгия, въз основа на издадена Европейска заповед за арест. Заповедта е издадена от първия заместник-прокурор в Кралската прокуратура в гр. Антверпен, Белгия.

В заповедта е посочено, че лицето се издирва, защото срещу него е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години за участие в организирана престъпна група. Групата извършвала кражби на автомобили в различни европейски държави през периода от 2 декември 2013 г. до 22 юли 2016 г.

Окръжният съд във Варна прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на законовите изисквания. Съдът определи мярка за неотклонение "задържане под стража", за да обезпечи присъствието на лицето при разглеждането на делото по същество в 7-дневен срок.

Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в 3-дневен срок. В същото време мъжът заяви, че иска доброволно да бъде предаден на белгийските власти.