Варненският окръжен съд одобри споразумение с четирима подсъдими за отвличане на сирийски гражданин, съобщиха от съда. Обвиняемите са откраднали пари и вещи от отвлечения.

За деянието извършителите получиха една ефективна и три условни присъди. Затвор за 4 години при първоначален срок режим получи иракчанинът Ромъл М., който е осъждан и преди.

Тримата подсъдими Румяна М., Димитър М. и Йордан Б. се съгласиха с наказанието 3 години "лишаване от свобода", чието изтърпяване се отлага с определяне на изпитателен срок от 5 години. Те са и с пробационна мярка "задължителна регистрация по настоящ адрес" за срок от 3 години в рамките на изпитателния срок, с периодичност два пъти седмично, гласи съобщението на съда.

Четирима подсъдими се признаха за виновни в това, че на 21 януари 2014 г. са отвлекли сирийския гражданин Аля Д. Четиримата са откраднали негови пари и мобилни телефони на обща стойност 12 976 лв.

През януари 2014 г. сирийския гражданин Аля Д., напуснал страната си няколко месеца по-рано, бил настанен в бежански лагер в село Пъстрогор. По съвет на брат си, който се намирал в Германия, сириецът се свързал с иракчанина Ромъл М., който по това време живеел в село Синдел. Иракчанинът се занимавал с трафик на бежанци от България до Германия. Услугата струвала 6 000 евро.

Това била причината на 21-и януари, в района на Централна поща във Варна, Аля да се види с Ромъл М. и Румяна М.- също от Синдел. Сириецът изтеглил и им предоставил исканата сума.

Двамата, виждайки че сириецът разполагал с парите, се обадили на брата на Румяна - Димитър М. и на Йордан Б. от Вълчи дол и поискали от тях да го отведат на безлюдно място и да му отнемат сумата.

На уговорено място, Аля Д. се притеснил, тъй като в един момент около него се събрали доста хора, които му се сторили подозрителни. По тази причина, той поискал да се върне в София. Иракчанинът Ромъл М. му предложил да го закарат до хотел, но след като сириецът отказал, Димитър М. го вкарал със сила в автомобила и заедно с Йордан Б. потеглили към курорта Албена.

На отбивка в близост до Кранево те свалили Аля от колата, взели му парите и счупили двата му мобилни телефона. Малко по-късно случайно преминаващ мъж намерил сириеца и се обадил в полицията.

Подсъдимите се признаха за виновни и приеха споразумението, което доброволно са подписали. Те се отказват от съдебното разглеждане на делото по общия ред. За да бъде постигнато споразумението, те са възстановили присъдена равностойност на липсващите пари и предмети на престъплението - сумата от 12 976 лв.

Подписаното споразумение влиза в сила веднага.