Районният съд в Стара Загора осъди двама полицаи за това, че прикрили пиян шофьор срещу подкуп.

По случая е установено, че на 14 декември 2015 година в град Чирпан осъдените полицаи Марин Н. и Христо И. изпълнявали служебните си задължения като автопатрул. Около 1 часа през нощта те спрели за проверка лек автомобил след извършено от него нарушение.

Полицаите взели проба за алкохол от водача Д. П. Дрегерът показал концентрация от 1.31 промила алкохол в кръвта. След това полицаите съставили Акт за установяване на административно нарушение спрямо водача и му връчили талон за медицинско изследване.

Съдят мъж, предложил рушвет на полицаи

Съдят мъж, предложил рушвет на полицаи

Подхвърлил банкнота от 50 лева в патрулката

Водачът обаче обяснил, че му предстои да заминава за чужбина и не иска да има срещу него дело. Той помолил полицаите да му помогнат и им предложил пари.

Мотивирани от предложението полицаите казали на водача, че може да заведат за кръвно изследване друго лице, което не е употребило алкохол. Така пияният водач позвънил на приятел, който в последствие бил отведен от двамата полицаи до Центъра за Спешна медицинска помощ в Чирпан.

Там приятелят на пияния водач дал кръв вместо него, а пробата била отрицателна. На въпрос на медицинското лице защо има разлика с резултата от дрегера, "пияният водач" обяснил, че полицаите се заяждали.

Според свидетелски показания Д. П. оставил на предната седалка на автомобила на полицаите сумата от 100 лева, след като напуснали сградата на поликлиниката.

Задържаха сърбин, карал пил и предлагал рушвет

Задържаха сърбин, карал пил и предлагал рушвет

Карал камион с влекач с над 2 промила алкохол в кръвта

Срещу водача и приятеля му, които също участвали в схемата, вече са били съставени досъдебно производства, които приключват с присъда.

След изясняването на случая полицаите са били отстранени от длъжност и вече не са служители в системата на МВР. Районният съд в Стара Загора е наложил и на двамата наказание "лишаване от свобода" за срок две години, с три години изпитателен срок.