Осъдиха двама за нерегламентирани "гонки" в Пловдив по обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив, съобщиха от прокуратурата.
Единият - Огнян Б. получи четири месеца затвор и забрана да кара кола за година и половина. 18-годишният Злати З. е глобен с 1500 лева и забрана да шофира за половин година.

По бързото производство са осъдени 22-годишният Огнян Б. и 18-годишният Злати З. за това, че в съучастие извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Двамата подсъдими са признали изцяло фактите от обвинителния акт на Районна прокуратура-Пловдив. Повдигнатото спрямо тях обвинение е по наскоро влязла в сила разпоредба от Наказателния кодекс, която криминализира извършването на хулигански действия при управляване на моторно превозно средство.

На 19 март 2017 г., в гр. Пловдив, около 20,30 часа, на кръговото кръстовище на бул. "Кукленско шосе", към "Митница Пловдив", върху източното пътно платно застанали един до друг два леки автомобила - "БМВ, червено на цвят, със затъмнени стъкла, управлявано от Огнян Б., и "Мерцедес", черен на цвят, управляван от Злати З.

Единият от автомобилите спрял на едната пътна лента от източното платно на ул. "Кукленско шосе", а другият - на съседната. По този начин те пречели на преминаващите по пътния участък други моторни превозни средства и създали опасност за катастрофа.

Трафикът на оживения пътен участък бил затруднен. Огнян Б. и Злати З. подготвили колите за нерегламентирано състезание "гонка". И двамата започнали да форсират двигателите, да свистят с гуми, да вдигат голям шум, след което си подали сигнал за начало на състезанието и с внезапен старт започнали опасна надпревара на висока скорост към Пловдив.

Така застрашили, както своя живот и здраве, така и на случайните минувачи и на водачите на други превозни средства. В участъка, където се провеждала "гонката" имало локално пътно платно за движение, както и пресечка на бул. "Кукленско шосе". По-късно полицията установила двама водачи.

Според прокуратурата Злати З. и Огнян Б. чрез поведението си изразили пренебрежение към обществените норми и извършили непристойни действия, които се изразяват в публична демонстрация на агресивно, неуважително и опасно отношение към гражданите. Огнян Б. е бил осъждан и преди. Злати З. няма предишни осъждания.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Пловдив.